Statele G20 subliniaza ca este "crucial" ca proiectul sa inregistreze o "punere in practica larga si coerenta", in special cu privire la subiectul delicat al acordurilor incheiate intre administratiile fiscale si companiile multinationale.

De asemenea, liderii celor mai mari economii ale lumii au "incurajat" si tarile in curs de dezvoltare sa se alature eforturilor lor, ca raspuns la criticile venite de la mai multe organizatii nonguvernamentale care reproseaza tarilor bogate ca negociaza intr-un cerc restrans.  

Liderii G20 au incredintat Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, care a conceput planul de lupta impotriva evaziunii fiscale a multinationalelor, sarcina de a "supraveghea punerea sa in practica" si de a pune la punct o structura in acest sens de la inceputul anului urmator.  

Planul OECD, care are drept obiectiv limitarea capacitatii marilor companii de a evita plata impozitelor gratie unor strategii contabile sofisticate, prevede de exemplu obligativitatea ca firmele multinationale sa-si dezvaluie rezultatele financiare si contributiile fiscale platite pentru fiecare tara in parte. Acest plan ar urma sa se finalizeze printr-un amplu tratat multilateral care sa limiteze aceste practici agresive de "optimizare fiscala".  

OECD, o organizatie care regrupeaza aproximativ 30 de state dezvoltate, estimeaza ca strategiile fiscale sofisticate practicate de Google, Apple si alte mari companii multinationale lipsesc statele de venituri fiscale in valoare de 100 pana la 240 de miliarde dolari anual.  

G20, grupul tarilor bogate si principalele economii emergente, ai caror sefi de stat si de guvern se reunesc duminica si luni in Antalya (Turcia), regrupeaza state care genereaza 85% din activitatea economica a lumii si aproape doua treimi din populatia planetei.