Împrumutul acordat de banca Credit Suisse a fost garantat cu un portofoliu de instrumente financiare descris de guvernul Bisericii Catolice ca ”provenind din donaţii” păstrate la filiala din Lugano a băncii elveţiene, potrivit documentelor văzute de Financial Times, potrivit News.ro.

Informaţiile că fondurile din donaţii ale Bisericii Catolice au fost ipotecate pentru a face investiţii riscante se adaugă unor dezvăluiri recente că oficiali ai Vaticanului care gestionează donaţiile s-au implicat în inginerii financiare complexe, dintre care unele au generat pierderi, potrivit guvernului de la Vatican, care este condus de papă, ca episcop al Romei.

Luna trecută, Giovanni Angelo Becciu, puternicul cardinal care a supravegheat investiţiile respective în perioada 2011-2018, a fost solicitat de Papa Francisc să demisioneze din cauza acuzaţiilor de ”delapidare” care nu au legătură cu împrumuturile sau investiţia din Londra.

Cardinalul Becciu neagă orice neregulă şi a afirmat că se va apăra de toate acuzaţiile. Vaticanul nu l-a acuzat pentru nicio faptă. Cardinalul a negat în mod repetat că activele caritabile au fost investite în dezvoltarea proprietăţii din Londra. Cu toate acestea, cardinalul nu a răspuns întrebărilor adresate de Financial Times legate de folosirea donaţiilor drept garanţii pentru împrumuturile utilizate la finanţarea unor investiţii precum dezvoltările imobililare.

Vaticanul, care a refuzat să comenteze, nu a fost obligat de către Credit Suisse să vândă active, dar a optat în schimb să îşi reducă în mod voluntar datoriile faţă de bancă, a declarat o persoană apropiată tranzacţiei. Persoana a precizat că guvernul Vaticanului încearcă să îşi reducă expunerea la credite.