Forumul de la Davos s-a incheiat intr-o nota de optimism privind perspectivele economice. Bancheri: "Europa isi revine"
Forumul Economic Mondial de la Davos s-a incheiat, sambata, intr-o nota de optimism moderat al participantilor privind perspectivele economice globale din acest an, relateaza Financial Times.
In sesiunea de inchidere a forumului, reprezentanti ai bancilor centrale si alti lideri de institutii financiare si de afaceri au recunoscut existenta riscurilor din economiile emergente si pietele financiare, dar considera ca perspectivele sunt mai bune decat acum cativa ani.
"Cred ca putem arata un optimism moderat in privinta perspectivelor globale", a spus guvernatorul bancii centrale din Japonia, Haruhiko Kuroda. El a sustinut ca economia SUA va creste probabil cu peste 3% in acest an si cel viitor. "Europa isi revine in sfarsit. Japonia la randul ei face progrese semnificative. In India, China, precum si in Indonezia si alte tari, ratele de crestere economica se vor mentine probabil la niveluri ridicate", a aratat Kuroda.
Directorul general al fondului de investitii BlackRock, Larry Fink, a fost mai prevazator in ceea ce priveste evolutiei pietei.
"Experienta data de evolutia pietei in ultima saptamana va fi reprezentantiva pentru intregul an. Cred ca volatilitatea va fi mai mare. Asta nu inseamna ca la sfarsit ne vom afla intr-o situatie proasta, dar va fi un pic de instabilitate", a spus Fink.
Vicepresedintele comisiei pentru planificare din India, Montek Singh Ahluwalia, a spus ca India nu are de ce sa se teama de retragerea masurilor de stimuloare de catre Rezerva Federala (Fed) din Statele Unite, in pofida dificultatilor provocate de aceasta perspectiva, anul trecut. El a adaugat ca India este in prezent intr-o pozitie mult mai buna, pentru a rezista reducerii achizitiilor de obligatiuni de catre Fed.
Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a aratat ca, in afara de redresarea pe care o asteapta in acest an, este ingrijorata de riscurile legate de necesitatea finalizarii reformelor din sectorul financiar, la fel de imprtante ca riscurile generate de retragerea masurilor de stimulare ale Fed. Un alt motiv de ingrijorare este riscul deflatiei in zona euro.
Optimismul moderat al liderilor economici, politici si de afaceri nu a mai fost exprimat la un Forum de la Davos din 2007.
Pe acelasi subiect: