FMI  a atras insa atentia si asupra riscurilor de tensiuni financiare in Europa din cauza crizei grecesti, transmit Reuters si AFP, citate de Agerpres. Conform celor mai recente estimari ale FMI, Produsul Intern Brut mondial ar urma sa creasca cu 3,3% in acest an, fata de 3,5% cat estima Fondul in luna aprilie, mai putin decat avansul de 3,4% inregistrat anul trecut. In schimb, prognoza de crestere pentru 2016 a fost lasata nemodificata la 3,8%. 

Potrivit FMI, motivul principal al revizuirii perspectivelor globale este evolutia sub asteptari inregistrata de economia americana, cea mai mare economie a lumii. In primul trimestru al acestui an, economia americana s-a contractat, afectata de caderile masive de zapada, dar si de aprecierea dolarului. FMI se asteapta ca pe ansamblul acestui an economia americana sa inregistreze o crestere de 2,5%, fata de un avans de 3,1% cat preconiza in luna aprilie. 

In ceea ce priveste zona euro, FMI se asteapta in continuare la o relansare a activitatii economice, in pofida faptului ca Grecia este pe punctul de a intra in incapacitare de plata si a parasi zona euro. 

'Evolutiile din Grecia nu s-au tradus, pana acum, intr-o extindere semnificativa. Adoptarea la timp de masuri adecvate ar trebui sa permita gestionarea acestor riscuri daca se vor materializa', sustine FMI. In consecinta, FMI si-a pastrat nemodificate estimarile de crestere pentru zona euro in acest an la 1,5%. 

In ceea ce priveste economiile in curs de dezvoltare, FMI sustine ca acestea au fost afectate de scaderea preturilor la materii prime, inasprirea conditiilor financiare ca urmare a reechilibrarii economiei chineze si factorii geopolitici. In aceste conditii, FMI si-a revizuit usor in scadere, 0,1 puncte procentuale, estimarile privind cresterea inregistrata in acest an de economiile in curs de dezvoltare, pana la 4,2%. In schimb, in cazul economiilor emergente din Europa, in care este inclusa si Romania, FMI mizeaza in continuare pe un avans de 2,9%, atat in acest an cat si anul viitor. 

FMI sustine ca in cazul economiilor in curs de dezvoltare politicile macroeconomice ar trebui sa sprijine cererea. In multe dintre aceste tari, sprijinirea cererii ar trebui sa fie facuta printr-o reechilibrare a politicii fiscale concentrata pe stimularea cresterii pe termen lung, gratie reformei sistemului fiscal si prioritizarii cheltuielilor. 

In cazul Romaniei, Fondul Monetar International mizeaza pe o crestere de 2,7% in acest an, urmata de un avans de 2,9% anul viitor.