FMI anticipeaza o perioada dificila pentru Europa emergenta, in special din cauza plecarii muncitorilor calificati in Vest: “20 mil. oameni au emigrat din centrul si estul Europei”
Europa Centrala si de Est
Europa emergenta se confrunta cu tensiune economice in crestere care risca sa inverseze unele progrese politice realizate in ultimele decenii, a avertizat marti seful departamentului european al FMI, Poul Thomsen, transmite Reuters.
Potentialul de crestere economica al Europei de Est s-a injumatatit in ultimul deceniu, iar tendinta este amplificata de migratia fortei de munca calificate, a spus Thomsen la o conferinta la Dubrovnik, potrivit News.ro.
El a notat si ca unele guverne din regiune pun chiar sub semnul intrebarii beneficiile integrarii europene.
Cu o Europa care a traversat timp de un deceniu o criza economica, convergenta dintre statele occidentale si cele din periferia europeana estica a incetinit sau chiar s-a oprit. Tendinta a ridicat intrebari despre validitatea reformelor economice si politice.
”Acest fapt ne aduce aminte sa nu ne amagim sa credem ca progresele de guvernanta si institutionale sunt inevitabile; si nici sa credem ca astfel de progrese sunt un rezultat de neoprit, o evolutie constanta. Nu este asa. In viitor, factorii adversi vor deveni mai puternici”, a spus Thomsen.
Thomsen, care a condus programele FMI in tari ca Grecia si Portugalia, a mai notat ca sprijinul exceptional venit din partea cresterii economice globale de care a beneficiat regiunea cand a iesit din comunism este improbabil sa se repete.
Intre timp, migratia muncitorilor calificati catre vestul Europei este o problema principala pentru regiune. FMI estimeaza ca 20 de milioane de oameni au plecat din centrul si estul Europei in ultimele decenii, reprezentand aproxomativ 5%-6% din populatie.
Jumatate din firmele din industria ungara si un sfet din cele poloneze sustin ca deficitul de muncitori limiteaza productia si descurajeaza investitiile, potrivit sondajelor de opinie.
In privinta politicii, Thomsen a spus ca tensiunile in crestere intre unele state membre est-europene si Comisia Europeana sunt un motiv important de ingrijorare.
UE este in conflict cu Polonia din cauza problemelor de respectare a legilor si cu Ungaria din cauza refugiatilor, intre alte chestiuni.
Turbulentele din ultimul deceniu au pus sub semnul indoielii si valoarea statutului de membru al UE pentru tarile din afara blocului comunitar.
Un alt motiv de ingrijorare este ca, din cauza dezamagirilor din ultimul deceniu, unele tari ar putea inversa reformele politice si institutionale care au avut rolul sa intareasca democratia si sa sustina cresterea pe termen lung, a aratat oficialul FMI.
Pe acelasi subiect: