Potrivit World Economic Outlook, dupa un avans de 3,1% in 2015, economia mondiala ar urma sa inregistreze o crestere de 3,4% in 2016, comparativ cu 3,6% cat estima in octombrie, si un avans de 3,6% in 2017, fata de 3,8% cat prognoza in toamna.

"Aceste revizuiri reflecta in mod substantial, dar nu exclusiv, o relansare mai slaba in economiile emergente decat se preconiza in octombrie", precizeaza FMI.

Cresterea economiilor emergente si in curs de dezvoltare ar urma sa accelereze de la 4% in 2015, cel mai slab ritm de crestere dupa criza financiara din 2008-2009, la 4,3% in 2016 si la 4,7% in 2017, in ambele cazuri fiind vorba de un avans cu 0,2 pp, mai mic decat estimarile din octombrie.

Europa emergenta, regiune unde este inclusa si Romania, va inregistra in acest an un avans de 3,1%, mai putin de 3,4% inregistrat in 2015.

"Europa emergenta este estimata sa continue sa creasca intr-un ritm sustinut, chiar daca in 2016 va avea loc o usoara incetinire", arata prognoza.

Potrivit FMI, bancile centrale ar trebui sa continue sa stimuleze cresterea, iar ministerele de Finante ar trebui sa majoreze cheltuielile pentru investitii acolo unde este posibil.

De asemenea, Fondul a avertizat ca valul de refugiati pune presiuni asupra Uniunii Europene, fiind necesar sa se asigure ca migrantii isi vor gasi un loc de munca.

"Riscurile la adresa perspectivei economiei mondiale raman orientate in jos si sunt legate de ajustarile care au loc in prezent in economia mondiala: o incetinire generalizata in economiile emergente, reechilibrarea din China, preturile scazute la materii prime si eliminarea graduala a masurilor extraordinare de politica monetara in SUA. Daca aceste provocari cheie nu vor fi gestionate cu succes, cresterea economiei mondiale ar putea deraia", avertizeaza institutia financiara internationala.