Unele state europene au acuzat Google ca incalca dreptul oamenilor la viata privata, insa in Vilnius trecerea masinilor Google Street View a pus la dispozitia autoritatilor un nou instrument pentru descoperirea celor care nu-si platesc taxele.

Inspectorii din Vilnius au petrecut mai multe luni cautand imagini despre active nedeclarate pentru impozitare. 

"Am fost foarte impresionati. Ne-am dat seama ca putem face mai mult si intr-un timp mai scurt", a declarat seful autoritatii pentru taxe, Modestas Kaseliauskas. 

Au fost identificate deja peste 100 de persoane care au de platit taxe, dupa ce au fost comparate imaginile din Street View a circa 500 de proprietati cu registrele statului, in cautarea de constructii nedeclarate. 

Doua cazuri recente, in care au fost folosite imagine disponibile prin serviciul Google, au adus statului taxe si penalitati totalizand 130.000 de dolari. 

Guvernele din Europa, tot mai stramtorate financiar, incearca sa combata evaziunea prin masuri neconventionale, variind de la supravegherea aeriana la aplicatii pentru iPhone care permit populatiei sa trimita notificari despre cei pe care ii suspecteaza ca nu-si platesc taxele. 

Street View permite autoritatilor din Lituania sa afle informatii care altfel ar fi putut fi scapate. Imaginile Google sunt mai ieftine si mai bune decat cele aeriene care nu sunt suficient de clare pentru a fi utilizate in investigatii, noteza Wall Street Journal.