Un raport dat publicităţii marţi de Fundaţia Scelles, o organizaţie franceză care luptă împotriva exploatării persoanelor, "prostituţia şi exploatarea sexuală pe Internet se manifestă ca un flagel în plină expansiune".

În Franţa, aceasta reprezintă până la ''două treimi din prostituţie'', potrivit raportului de peste 500 de pagini, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Internetul "a absorbit prostituţia stradală", care nu mai este decât marginală, a explicat Yves Charpenel, magistrat şi preşedinte al Fundaţiei Scelles. "Digitalul facilitează disimularea, anonimatul şi discreţia care permit desfăşurarea unor activităţi ilegale", se subliniază în raport.

"De la acelaşi computer, o reţea criminală îşi poate repera viitoarele 'produse' (prostituate, n.r.), poate aduce clienţii, apoi poate spăla banii în urma traficului", a menţionat Yves Charpenel.

Magistratul denunţă nivelul "industrial şi lipsit de risc" al exploatării sexuale online, care permite proxeneţilor să evite riscurile personale "ţinându-se la distanţă de trafic".

Raportul, care menţionează o notă de la Ministerul de Interne francez datată mai 2018, subliniază faptul că ''pentru prima dată în 2017, procentajul victimelor identificate pe drumurile publice a fost mai mic decât al celor implicate în prostituţie într-un mediu închis''.

Reţelele criminale se bazează din ce în ce mai mult pe serviciile de mesagerie instantanee, cum ar fi Whatsapp, pentru a-şi "gestiona afacerile", se arată în studiu.

Fundaţia reaminteşte în special dezmembrarea în Spania în 2017 a unei reţele internaţionale de pornografie infantilă pe WhatsApp şi arestarea unei femei din Rusia, acuzată că a condus o reţea de prostituţie în Liban şi în întreg Orientul Mijlociu prin intermediul aceleiaşi aplicaţii.

Facebook şi Tinder, o celebră aplicaţie pentru dating, sunt de asemenea folosite pentru a recruta prostituate.

"Tinder este acum cel mai folosit instrument pentru căutarea de prostituate în Israel", indică studiul, în timp ce în Thailanda o reţea care utilizează Facebook a fost dezmembrată în septembrie 2017 prin arestarea a nouă traficanţi, între care opt minori.

În Franţa, ''proxenetismul din oraşe'', care afectează în principal fetele minore, care nu ţin legătura cu familiile lor şi au devenit dependente de droguri, s-a dezvoltat, de asemenea, cu ajutorul unor noi aplicaţii online.

În iulie 2018, 12 bărbaţi au fost condamnaţi pentru prostituarea a aproximativ 20 de fete, identificate mai ales pe Instagram sau Snapchat, în apartamente închiriate pe platforma Airbnb.