Exporturile Germaniei catre Rusia ajung la cel mai redus nivel din ultimii zece ani
Oamenii de afaceri din Germania se asteapta in acest an la un declin suplimentar al exporturilor catre Rusia, pana la cel mai scazut nivel din ultimii zece ani, chiar daca firmele continua sa vada aceasta tara ca o piata cu un potential enorm.
In 2015, exporturile germane spre Rusia au inregistrat un recul de 25,5%, pe fondul deprecierii rublei si a recesiunii cu care se confrunta economia rusa, arata datele publicate de Comitetul pentru relatii economice cu Europa de Est.
"Comparativ cu nivelul record din 2012, exporturile Germaniei catre Rusia au scazut in ultimii trei ani cu aproape 50%, de la 38 miliarde euro (42 miliarde dolari) la 21 miliarde euro. Si conform estimarilor noastre, exporturile vor scadea cu aproximativ 10% in acest an, ajungand pentru prima data din 2006 sub nivelul de 20 miliarde euro", a afirmat Wolfgang Buechele, seful Comitetului pentru relatii economice cu Europa de Est si directorul general al grupului Linde.
"In acest moment, comertul extern al Germaniei este in plin avant, ceea ce compenseaza dificultatile din Rusia". Dar situatia s-ar putea schimba, deoarece perspectivele privind unele economii emergente se inrautatesc, a afirmat Rainer Seele, presedintele Camerei Comert germano-rusa.
Oamenii de afaceri din Germania au criticat sanctiunile economice impuse Rusiei de UE, dar acum spera la o schimbare in acest an.
"Partenerii nostri rusi insista ca o legaturile de cooperare cu Europa sunt de o calitate diferita fata de cele cu alti parteneri" a adaugat Seele, care este si seful grupului austriac OMV.
Buechele si Seele s-au intalnit saptamana trecuta cu premierul rus Dmitri Medvedev, la Conferinta Internationala de Securitate de la Munchen. Simplul fapt ca Medvedev a participat a fost un semn bun, a sugerat Buechele, care a adaugat ca Rusia "intinde o mana" Europei.
Saptamana trecuta, Rainer Seele a afirmat ca OMV trebuie sa analizeze posibilitatea reducerilor de personal si a vanzarilor de active si sa se indrepte spre tarile unde este mai ieftin sa produci titei, cum ar fi Rusia. De asemenea, grupul austriac a semnat un acord pentru o participatie de 10% in gazoductul Nord Stream 2, care face legatura intre Rusia si Germania via Marea Baltica. Sunt planificate noi discutii privind schimbul de active si Seele se asteapta ca negocierile sa dureze pana in a doua jumatate a anului.