Acordul, care vine intr-un moment in care Portugalia pare sa se indrepte spre un pachet de ajutor financiar extern, a fost posibil datorita unui compromis facut pentru a raspunde conditiilor Germaniei.

"Am adoptat un pachet complet de masuri economice. Diferitele elemente ale proiectului au fost fixate, dupa mai multe luni de negocieri", a declarat presedintele UE, Herman Van Rompuy.

Capacitatea efectiva de imprumut a fondului de sprijin pentru statele din zona euro aflate in dificultate, infiintat anul trecut, a fost majorata de la 250 de miliarde de euro la 440 de miliarde de euro. Rezolvarea problemei asigurarii finantarii suplimentare a fost amanata pentru luna iunie.

Portugalia, fara premier, se adanceste in criza. Lisabona ar putea imprumuta 70 mld. euro de la FMI si CE

Liderii europeni au stabilit joi ca, prin fondurile de sprijin, vor putea fi cumparate direct datorii ale statelor aflate in dificultate, in schimbul unui program strict de reducere a cheltuielilor.

Adoptarea pactului a fost o conditie impusa de Germania pentru a sustine financiar in continuare statele cu probleme. Pactul, destinat in principal zonei euro, este deschis si altor state din UE. Dintre tarile comunitare care nu au adoptat euro, proiectul este sustinut de Danemarca, Romania, Letonia, Lituania si Bulgaria.