Ministrii Finantelor din zona euro s-au reunit luni la Bruxelles pentru a semna cel de-al doilea pachet de finantare externa a Greciei, de 130 miliarde euro, dupa cea mai ampla restructurare a datoriilor de stat din istorie, potrivit Bloomberg.

Grecia, epicentrul crizei datoriilor de stat din zona euro, a finalizat luni conversia obligatiunilor detinute de creditorii privati in titluri cu maturitate mai indelungata, cu o valoare nominala cu peste 50% mai scazuta, datoria statului elen fiind astfel redusa cu mai mult de 100 miliarde euro. 

Incheierea schemei de restructurare partiala a datoriilor de stat ale Greciei a permis ministrilor finantelor din zona euro sa acorde aprobarea finala pentru cel de-al doilea program de asistenta externa a statului elen, menit sa ajute Atena sa se finanteze pana in 2014. 

Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogroup, forumul ministrilor de Finante din zona euro, a declarat ca, datorita participarii in numar mare a creditorilor privati ai Greciei la conversia de obligatiuni, datoria tarii ar trebui sa scada pana in 2020 la 117% din PIB, fata de tinta oficiala de 120,5% din PIB asumata anterior.

In prezent, datoria de stat a Greciei este de aproximativ 160% din PIB. 

Odata cu aparenta rezolvare a problemelor urgente ale Greciei, oficialii zonei euro si-au indreptat atentia catre Spania. Guvernul spaniol a modificat recent tinta de deficit bugetar pentru acest an la 5,8% din PIB, fata de obiectivul de 4,4% din PIB asumat anterior fata de partenerii europeni, dupa ce Cabinetul anterior a ratat cu o marja semnificativa tinta stabilita pentru 2011 - 8,5%, fata de 6% din PIB. 

Un comunicat transmis de Eurogroup subliniaza ca Spania ar trebui sa incerce sa atinga in acest an o tinta de deficit de 5,3% din PIB, pentru a putea spera ca anul viitor se va incadra in plafonul UE de 3% din PIB, conform angajamentelor asumate de Madrid.