Despre averea incomensurabilă a lui Vladimir Putin s-a speculat mult în ultimii ani, tocmai pentru că nu vorbește niciodată despre asta și pentru că nu dă publicității cifre oficiale, scrie Time.com.

Câți bani are liderul de are Kremlin – fost agent KGB - nimeni nu poate spune cu exactitate, pentru că este împărțită într-un păienjeniș de holdinguri, imobiliare și conturi ale altor persoane.

Estimarea cel mai des citată este cea a unui fost consilier de le Kremlin, Stanislav Belkovsky, care, în 2007, susținea că Putin avea o avere estimată la cel puțin 40 de miliarde de dolari – o cifră care l-ar fi plasat în Top 10 al miliardarilor lumii, realizat de Forbes. (Forbes nu l-a inclus niciodată pe Putin în topul miliardarilor lumii, susținând că nu poate să-i verifice averea.)

Potrivit unor surse de la Kremlin, averea președintelui rus se compune din acțiuni la mai multe companii, în special din sectorul petrolier. Putin ar deține acțiuni la compania petrolieră Surgutneftegaz, la gigantul Gazprom sau la Grupul Gunvor.

Are cel puțin 40 de miliarde de dolari, mai mult de atât nu putem estima. Cred că are afaceri despre care nimeni nu știe nimic”, a declarat Belkovsky pentru The Guardian.

Și guvernul american a făcut legătura între Putin și Gunvor: “Putin are investiții în Gunvor și poate accesa fondurile acestei companii”, afirmau autoritățile de la Washington, în 2014. De cealaltă parte, Gunvor – care a avut venituri de 93 de miliarde de dolari în 2012 – a negat că Putin ar fi implicat în acționariatul companiei.

Gunvor Group a transmis că președintele Vadimir Putin nu deține acțiuni în companie și nu a avut niciodată niciun avantaj din activitățile grupului.

Președintele Putin nu a deținut niciodată acțiuni la Gunvor și nu a avut niciun fel de alte avantaje. Nu a avut beneficii de pe urma activităților Gunvor și nu există nicio dovadă în sprijinul afirmațiilor guvernului SUA sau ale altcuiva”, a precizat compania.

Gunvor mai spune și că grupul nu a fost niciodată sancționat de guvernul SUA sau de alt guvern, în cadrul sancțiunilor impuse Rusiei de către Statele Unite și UE.

Mai târziu, în 2012, Belkovsky și-a updatat estimarea privind averea lui Putin la 70 de miliarde de dolari, bazându-se pe infirmații noi “de la surse confidențiale din interiorul companiilor”, potrivit unui interviu acordat Biroului de Jurnalism de Investigație.

Această nouă valoare a averii îl apropia de Bill Gates, care era în acel moment cel mai bogat om al planetei, cu o avere de 84 miliarde de dolari.

Un alt critic al lui Putin, mai puțin credibil, spune că averea președintelui rus ar fi de 200 miliarde de dolari.

Indiferent de mărimea averii, Putin este un om foarte bogat. Printre proprietățile sale se află și un palat la Marea Neagră, construit în stilul secolului 18, a cărui valoare ajunge astăzi la un miliard de dolari. Are sală de teatru, trei heliporturi, o curte impresionantă și dependințe pentru forțele de securitate.

Palatul a fost construit pentru Putin, însă a fost plătit printr-un fond secret creat de un grup de oligarhi ruși, potrivit omului de afaceri autoexilat Serghei Kolesnikov, care a dezvăluit întreaga schemă pentru BBC.

Iar dacă ar fi să dăm crezare zvonurilor, palatul de la Marea Neagră nu este singura proprietate de lux a lui Putin. Președintele rus ar avea 20 de palate, patru iahturi, mai multe aeronave și o colecție de ceasuri în valoare de 400.000 de lire sterline, potrivit unor dezvăluiri făcute în 2012 de un vicepremier rus.

Într-o țară în care 20 de milioane de oameni trăiesc în sărăcie, viața luxoasă a președintelui este o sfidare cinică și nerușinată pentru societate”, a declarat Boris Nemțov, potrivit Telegraph, care mai spune că Putin ar mai deține “o proprietate de trei etaje lângă Saratov, pe malul Volgăi, cu candelabre germane și mobilă italiană, cu cameră de biliard, gradină de iarnă, piscină și saună.”

În cea mai recentă declarație oficială de avere, Vladimir Putin a declarat că a câştigat anul trecut 18,7 milioane de ruble (242.000 de euro la cursul actual), cu aproape zece milioane de ruble mai mult ca în 2016. Între proprietăţile declarate figurează doar un apartament de 77 de metri pătraţi şi un garaj de 18 metri pătraţi, iar un teren de 1.500 de metri pătraţi menţionat în 2016 a dispărut din declaraţia sa de venituri.

Probabil că nu se va ști niciodată adevărul despre dimensiunea averii lui Putin, care recunoaște, totuși, că este cel mai bogat din lume. “Sunt cel mai bogat om nu numai din Europa, dar și din întreaga lume: colecționez emoții. Sunt bogat pentru că rușii au avut încredere în mine să conduc această nație măreață care este Rusia. Cred că aceasta este cea mai valoroasă avere a mea”, a spus Putin, citat de jurnalistul de la New York Times Steven Lee Myers în cartea sa “Noul Țar”.