SRF a aratat o chitanta pe care un refugiat din Siria a primit-o din partea autoritatilor cand a trebuit sa predea mai mult de jumatate din suma cash cu care familia sa a ramas dupa ce a platit unor traficanti ca sa-i aduca in Elvetia.

De asemenea si un pliant cu informatii pentru refugiati in care se afirma: ''Daca aveti bunuri in valoare de peste 1.000 de franci elvetieni cand sositi la un centru de primire trebuie sa le predati si veti primi o chitanta''.  

''Este nedemn. Acest lucru trebuie sa se schimbe'', declara Stefan Frey, reprezentant al organizatiei de ajutor pentru refugiati, Schweizerische Fluechtlingshilfe.  

"Daca o persoana pleaca de bunavoie in decursul a sapte luni, atunci ea poate primi banii inapoi. Altfel, banii acopera costurile pe care ei le genereaza'', a declarat o purtatoare de cuvant a autoritatii nationale pentru migratii SEM.  

In plus, refugiatii care castiga dreptul de a ramane si de a munci in Elvetia trebuie sa predea 10% din castigurile lor salariale o perioada de pana la 10 ani pana cand vor achita costuri in valoare de 15.000 de franci elvetieni, potrivit relatarii.