Fostul bancher francez de investiţii a condus UniCredit în timpul unui proces dificil de restructurare în ultimii patru ani, vânzând active de miliarde de euro, pentru a spori soliditatea financiară şi a curăţa bilanţul, reducând expunerea băncii la Italia, afectată de povara datoriilor.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că tensiunile între Jean Pierre Mustier şi Consiliul de Administraţie se concentrează pe o eventuală ofertă de preluare a băncii italiene Monte dei Paschi di Siena, precum şi pe un proiect privind divizarea activelor italiene şi a celor din străinătate ale UniCredit.

"În ultimele luni, a devenit evident că strategia băncii nu mai corespunde cu viziunea actualului Consiliu de Administraţie. Prin urmare am decis să mă retrag la finalul mandatului meu, în aprilie 2021, pentru a permite noului Board să elaboreze viitoarea strategie", a declarat Mustier, potrivit Agerpres.

Luni, acţiunile UniCredit au închis în scădere cu 5% la Bursa de la Milano, după apariţia informaţiilor cu privire la guvernanţa băncii italiene, în timp ce titlurile Monte dei Paschi (MPS) au urcat cu 3%.

În octombrie, UniCredit SpA l-a numit pe economistul Pier Carlo Padoan în funcţia de director şi îl va desemna pe fostul şef al Trezoreriei în funcţia de preşedinte când va reînnoi Consiliul de Administraţie, în primăvara anului viitor.

Din poziţia sa de ministrul al Economiei, Padoan a supervizat salvarea băncii Monte dei Paschi, pe care Guvernul încearcă acum să o reprivatizeze. Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că UniCredit este văzut ca fiind cel mai bun candidat pentru a prelua Monte dei Paschi, dar Trezoreria nu este dispusă să îndeplinească acele condiţii impuse de Mustier pentru a lua în considerare o potenţială tranzacţie.

Luni, UniCredit a informat că Padoan şi Consiliul de Administraţie vor căuta un nou director general. În procesul de selecţie este implicată şi firma de recrutare Spencer Stuart. De asemenea, reprezentanţii Poştei italiene au dezminţit luni că directorul general Matteo Del Fante ar putea fi unul din candidaţii la conducerea UniCredit.

Grupul UniCredit este prezent în 17 ţări din lume, cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale.

În România, grupul UniCredit este prezent prin UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management şi UniCredit Services.