Descoperire de o valoare inestimabila. Ce depozite uriase se ascund in Antarctica
Diamantele si aurul au aprins de mii de ani imaginatia cautatorilor de comori din intreaga lumea. Mai nou, cercetatorii sustin ca Antarctica ascunde depozite uriase de pietre pretioase. Extragerea lor este insa ilegala.
Desi nu s-a descoperit inca locul exact unde s-ar putea ascunde mult doritele cristale, oamenii de stiinta au dat peste cateva dovezi si indicii in acest sens.
Portalul Mother Nature Network citeaza un studiu publicat saptamana aceasta in revista Nature Communications. Mai multe personalitati de la universitati din Australia si Germania au gasit kimberlite in muntii Prince Charles din Antarctica. Este vorba de niste roci vulcanice despre care se stie ca ascund de obicei diamante.
Kimberlitele au primit denumirea dupa orasul sud-african Kimberly, locul unde s-a dat startul unei masive cautari de pietre pretioase, dupa descoperirea unui diamant urias, in 1871.
Eruptiile vulcanice scot aceste roci la suprafata, din interiorul pamantului, sub forma unor trasee care indica de multe ori prezenta diamantelor.
Astfel de pietre au mai fost gasite de-a lungul timpului si pe alte continente, insa este prima descoperire de acest gen din Antarctica.
“Ar fi de-a dreptul surprinzator sa nu gasim diamante in interiorul acestor roci”, a declarat pentru Reuters seful cercetarilor, Greg Yaxley, de la Universitatea Nationala a Australiei.
Acesta a mai spus intr-un interviu acordat Financial Times ca descoperirea nu a fost neaparat o surpriza si ca echipa sa a fost suficient de norocoasa incat sa ajunga prima la fata locului.
Kimberlitele din Antarctica fac parte din “grupul 1” de acest fel, adica sunt similare cu cele gasite in alte zone pline cu diamante si sunt estimate a avea milioane de ani vechime.
“Faptul ca e vorba de kimberlite de gradul 1 este important, pentru ca este mai probabil sa gasim diamante in acest tip de roci”, explica Teal Riley, geolog la British Antarctic Survey, citat de BBC.
Oricat de optimiste ar fi insa predictiile, nu vom vedea prea curand specialisti forand la polul frigului.
Pe de o parte, se pune problema practicabilitatii si Yaxley insusi se indoieste ca o exploatare in acele conditii ar trebui sa aiba loc. In plus, lasand la o parte dificultatile de natura fizica pe care mediul le impune, comunitatea internationala a interzis mineritul in Antarctica inca din 1991. Interdictia este valabila pana in 2041 si cel mai probabil va fi extinsa ulterior, desi intelegerea internationala nu a fost semnata decat de 50 de state.