Autoritatile de la Chisinau au anuntat oficial 'lichidarea ordonata', in urmatoarele doua luni, a celor trei banci devalizate fraudulos la sfarsitul anului 2014 - Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank. Aceasta inseamna, intre altele, migrarea rapida, catre alte banci, a peste 2 milioane de conturi si disponibilizarea a peste 3.000 de angajati ai bancilor, scrie Deutsche Welle, citat de Agerpres.

Anuntul facut de premierul Valeriu Strelet si de guvernatorul Bancii Nationale a Moldovei, Dorin Dragutanu, despre lichidarea celor trei banci a creat panica pe piata bancara si in randul cetatenilor. Mai multi beneficiari, care au luat anterior credite de la bancile mentionate, sustin ca au fost sunati de reprezentantii bancilor si ca li s-a cerut sa restituie creditele in urmatoarele 24 ore, adauga sursa citata. 

In loc sa atenueze panica, noteaza Deutsche Welle, guvernatorul Bancii Nationale a Moldovei (BNM), Dorin Dragutanu, a sustinut joi o conferinta de presa in cadrul careia a anuntat ca 'preturile la majoritatea produselor, inclusiv alimentare, tarifele la combustibil si impozitele vor creste peste asteptari', ca urmare a deprecierii monedei nationale si, implicit, a cresterii inflatiei. 

Mai mult, guvernatorul a mentionat ca creditele oferite de BNM 'pentru salvarea celor trei banci' (aproximativ 15 miliarde de lei moldovenesti), cu garantia guvernelor Leanca si Gaburici, vor fi transformate in 'datorie publica interna', ceea ce inseamna ca vor fi puse in spinarea cetatenilor. De asemenea, Dragutanu a profitat de ocazie pentru a-i acuza pe ex-premierii Iurie Leanca si Chiril Gaburici de faptul ca nu au intervenit pentru a bloca devalizarea celor trei banci. 

Potrivit lui Dorin Dragutanu, 'preturile la majoritatea produselor vor creste in acest an mai mult decat se astepta', dupa ce BNM si-a revizuit in crestere prognoza inflatiei pentru acest an, dar si pentru 2016. El a indicat ca, pana la finele anului 2015, rata anuala a inflatiei se va plasa la nivelul de 9,3%, in crestere cu 1,2 puncte procentuale fata de prognoza din luna mai. Preturile vor creste si mai mult in 2016, cand BNM asteapta o inflatie de 11,6%, cu 5,2 puncte procentuale mai mult decat se estima anterior. In opinia guvernatorului BNM, cauzele principale care au dus la revizuirea in crestere a prognozelor inflationiste sunt prabusirea economiei ruse, ca urmare a sanctiunilor impuse Moscovei de SUA si Uniunea Europeana, deprecierea rublei si grivnei ucrainene, inasprirea conditiilor migrationiste in Federatia Rusa, scaderea in continuare a cererii externe si a remiterilor. 

De asemenea, majorarea excesiva a preturilor reglementate, fara a tine cont de scaderea in perspectiva a preturilor la gazele naturale si energia electrica, ar putea pune presiuni inflationiste suplimentare. Pe piata moldoveneasca, ritmurile de crestere a preturilor la produsele alimentare se vor accelera, atingand nivelul maxim in primul trimestru al anului 2016, in special din cauza deprecierii monedei nationale si a secetei cu care se confrunta in prezent Republica Moldova, mai scrie Deutsche Welle. 

Directorul executiv al Centrului Analitic Independent 'Expert-Grup', Adrian Lupusor, sustine ca, daca prognoza BNM privind cresterea inflatiei se va adeveri, cel mai mult vor avea de suferit persoanele care platesc chiria in valuta sau achita credite ipotecare. ''Cel mai mult vor creste preturile la produsele non-alimentare, care sunt preponderent importate. Serviciile, care sunt cu tarife reglementate, ar putea sa nu se scumpeasca, dar asta depinde de Agentia Nationala pentru Reglementare in Energetica. Este evident ca exista un risc major de crestere a saraciei, deoarece, pe de o parte cresc preturile, iar pe de alta parte se depreciaza leul. Asta ii afecteaza direct pe cei care platesc chiria in valuta si care au luat ipoteci sau platesc in rate locuinta'', a afirmat Adrian Lupusor. Potrivit analistului economic, acesti oameni sunt preponderent tineri si, in consecinta, Moldova s-ar putea confrunta cu un nou val de depopulare.