Descoperirea care va revolutiona electricitatea. Grafenul, materialul minune, dar foarte scump, folosit la stocarea energiei ar putea fi inlocuit cu fibrele de canepa
Fibrele de canepa pot fi folosite pentru stocarea de energie electrica, prin utilizarea in cadrul unor super-condensatoare, inlocuind grafenul, materialul minune, dar foarte scump, iar costurile de productie ar fi foarte scazute, potrivit cercetatorilor americani, citati de bbc.co.uk, informeaza Mediafax.
Oamenii de stiinta de la Clarkson University, New York, au reusit sa creeze un super-condensator folosind reziduurile de fibre de canepa pe care, de obicei, industria textila le arunca la gunoi. Printr-un proces fizico-chimic nu foarte complicat - au "copt" materialul organic in anumite conditii de temperatura, presiune si in prezenta unor compusi chimici - cercetatorii au transformat fibrele in fasii de carbon foarte subtiri, cu o grosime de ordinul nanometrilor (a milioana parte dintr-un milimetru), asemanatoare grafenului.
Au folosit apoi aceste fasii la construirea unor super-condensatoare ale caror performante sunt asemanatoare cu cele ale condensatoarelor care contin grafen si care sunt foarte eficiente in conditii de temperaturi extreme.
Grafenul a fost descoperit in 2003 si este o varianta a carbonului, sub forma unei fasii, de grosimea unui atom. Atomii de carbon sunt aranjati intr-o retea hexagonala bidemensionala. Materialul, de o suta de ori mai rezistent decat otelul si un mai bun conductor electric decat cuprul, este considerat un posibil inlocuitor al siliciului in industria electronica. Costurile de productie ale grafenului sunt insa foarte mari.
Condensatorii sunt practic rezervoare de energie electrica dar, spre deosebire de baterii care se descarca lent si pot furniza energie timp indelungat, acestea se descarca aproape instant furnizand dintr-o data toata energia stocata, la putere maxima, si se reincarca la fel de rapid. Super-condensatoarele sunt folosite, de exemplu, de automobilele electrice, pentru stocarea energiei obtinute la franare.
Reusita cercetatorilor americani a fost prezentata la o intalnire a American Chemical Society, in San Francisco, Statele Unite ale Americii si publicata in revista de specialiate ACS Nano. Tipul de canepa folosit pentru acest procedeu este cultivat la scara industriala in multe tari de pe Glob, fiind utilizat de industria textila, si nu este acelasi soi din care se produce marijuana.
Pe acelasi subiect: