Deputaţii au hotărât luni seara să prelungească - până la 13 mai - starea de urgenţă care permite Guvernului să impună măsuri de izolare, scrie News.ro

Ei au hotărât să susţină unanim - un lucru rar - o propunere a Partidului GERB (conservator, la putere) de a renunţa la salarii începând de la 1 aprilie.

Această măsură vizează şi membrii Guvernului şi cabinetele politice ale acestora, dar şi şefii agenţiilor guvernamentale.

Donaţia deputaţilor însumează 1,44 milioane de leva (740.000 de euro) pe perioada izolării.

Totodată, parlamentarii bulgari au aprobat un buget revizuit pentru 2020 care prevede o nouă ţintă de deficit fiscal, de 3% din PIB, şi se aşteaptă ca economia să se contracte cu 3% în acest an din cauza crizei coronavirusului.

"Suntem la începutul unei crize economice imprevizibile. Prin majorarea limitei de îndatorare, voi căuta cele mai bune decizii pentru a finanţa bugetul şi să sperăm că nu va fi nevoie să atingem limita", a declarat ministrul bulgar de Finanţe, Vladislav Goranov în Parlament.

Ca urmare a acordului Parlamentului, Bulgaria va putea să acceseze de pieţele globale în acest an până la 4,8 miliarde euro (5,18 miliarde dolari). De asemenea, va putea să acceseze şi piaţa locală, pe care de la începutul anului şi până în prezent a vândut obligaţiuni în valoare de un miliard de leva.

Ţara vecină a închis şcolile, restaurantele şi barurile şi a restricţionat călătoriile între oraşe, pentru a ţine sub control răspândirea coronavirusului. Peste 40.000 de oameni dintr-o populaţie de şapte milioane de locuitori şi-au pierdut locurile de muncă pe măsură ce companiile şi-au încetat operaţiunile. Numărul persoanelor infectate cu coronavirus a ajuns la 549, inclusiv 22 care au decedat.