Cinci propuneri de lege autorizând ''decesul asistat medical'', dintre care una depusă de Partidul Socialist, aflat la guvernare, vor fi dezbătute joi, iar ulterior supuse votului în primă lectură. Mai multe organizaţii care se opun eutanasiei au făcut apel la manifestaţii în faţa parlamentului.

În mai 2018, legislativul portughez a respins, la o diferenţă de numai cinci voturi, mai multe texte care susţin eutanasia. De atunci, socialiştii şi-au consolidat poziţia în parlament în urma alegerilor din octombrie 2019 şi balanţa ar urma să se încline în favoarea eutanasiei.

''Cred că toate propunerile vor fi adoptate, întrucât acum dispunem de o majoritate parlamentară favorabilă dezincriminării eutanasiei'', a declarat Bruno Maia, medic neurolog şi lider al unei mişcări favorabile ''dreptului de a muri demn''.

În schimb, Biserica Catolică, majoritară în Portugalia, organizaţiile reprezentative ale personalului medical şi Consiliul naţional de etică pentru ştiinţele vieţii, organism consultativ independent legat de parlament, se opun textelor examinate joi.

În cel mai recent sondaj pe acest subiect, realizat în 2017, 46,1% dintre portughezi s-au declarat favorabili eutanasiei, iar 27,4% împotrivă. O proporţie de 44,1% dintre portughezi considerau că trebuie organizat un referendum.

Și spaniolii vor “dreptul la o moarte demnă”

Și Guvernul spaniol a obţinut, săpătmâna trecută, undă verde din partea Congresul Deputaţilor pentru a lansa examinarea unui proiect de lege, promis de doi ani, prin care se recunoaşte dreptul la eutanasie, în condiţii stricte, în pofida opoziţiei Bisericii Catolice şi a dreptei politice.

Deputaţi spanioli au aprobat - cu 203 voturi pentru, 140 împotrivă şi două abţineri - lansarea procesului legislativ. Textul urmează să fie supus dezbaterii şi votului mai întâi în Congresul Deputaţilor, iar apoi în Senat, ceea ce va dura mai multe luni.

“Spania face un pas decisiv în favoarea recunoaşterii dreptului la o moarte demnă”, a transmis pe Twitter premierul socialist Pedro Sanchez, care a format în ianuarie un nou guvern de coaliţie cu stânga radicală Podemos.

Aceasta este pentru a treia oară când socialiştii prezintă proiectul de lege, care nu doar dezincriminează eutanasia, ci face din aceasta “un nou drept individual”. Precedentele două tentative au eşuat în principal din cauza dizolvării Congresului Deputaţilor în vederea de noi alegeri.

Textul prevede că o persoană ce suferă de o maladie gravă, invalidantă sau incurabilă poate fi ajutată să moară dacă formulează o cerere în acest sens, pentru a evita o suferinţă intolerabilă. Cererea trebuie să fie formulată în scris şi repetată după 15 zile. Ea va trebui acceptată succesiv de doi medici şi ulterior examinată de o comisie. Medicii pot refuza să ia parte la eutanasie, invocând “obiecţia de conştiinţă”.

“Avem bune speranţe că de această dată (...) legea va fi adoptată” şi va intra în vigoare la sfârşitul anului, a declarat medicul Fernando Marin, din cadrul asociaţiei 'Dreptul de a muri cu demnitate'.

Partidele de stânga aflate la guvernare, aliaţii lor naţionalişti separatişti şi liberalii din Ciudadanos s-au pronunţat în favoarea textului, ceea ce asigură o largă majoritate, chiar dacă conservatorii din Partidul Popular (PP) şi extrema dreapta Vox îl resping. PP şi Biserica Catolică sunt de părere că îngrijirile paliative sunt suficiente pentru a face faţă acestor situaţii.

În prezent, asistenţa la sinucidere şi eutanasia sunt pasibile de 2 la 10 ani de închisoare, pedepse ce pot fi reduse dacă persoana în cauză suferea de o maladie gravă şi ceruse să moară.

Dezbaterea intervine la 22 de ani de la decesul spaniolului Ramon Sampedro, devenit tetraplegic la vârsta de 25 de ani şi care a cerut apoi vreme de 29 ani dreptul la eutanasie. După ce delictul s-a prescris, una dintre prietenele sale a recunoscut în faţa justiţiei că participase în 1998 la sinuciderea asistată a lui Ramon. Cazul a inspirat filmul “Mar Adentro”, al lui Alejandro Amenabar, recompensat cu un Oscar în 2005.