Curtea Supremă din Danemarca a decis anul trecut că patru români acuzaţi în România de trafic cu fiinţe umane nu pot fi repatriaţi, întrucât încarcerarea lor în condiţiile închisorilor româneşti ar echivala cu o încălcare a drepturilor omului.

Pur şi simplu nu este corect ca ţări precum Danemarca să fie obligate să găzduiască infractori străini din cauza condiţiilor precare de detenţie din ţările lor”, a spus Rasmussen la Strasbourg în faţa Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

„Avem nevoie de un sistem mai dur faţă de ţările care nu îşi îndeplinesc obligaţiile în materie de respectare a drepturilor omului (...) În acelaşi timp, avem nevoie de un sistem care să nu interfereze prea mult în ţările care tratează cu seriozitate respectarea drepturilor omului”, a explicat premierul danez Consiliului Europei, organism al cărei preşedinţie semestrială este asigurată din noiembrie de ţara sa.

El a anunţat în intervenţia sa că Danemarca va găzdui în luna aprilie o conferinţă ministerială sub egida Consiliului Europei, cu obiectivul de a da un „nou imbold actualei reforme a sistemului Convenţiei Europene a Drepturilor Omului”.

Printre propunerile guvernului de la Copenhaga se va regăsi şi solicitarea ca instanţele naţionale să primească o mai mare libertate de a expulza delincvenţii străini, dar şansele ca o asemenea măsură să fie aprobate de Consiliul Europei sunt slabe, în condiţiile în care unii delegaţi au susţinut că astfel s-ar submina legitimitatea Curţii Europene pentru Drepturile Omului.

Reacția ministrului Justiției din România, Tudorel Toader

Citesc faptul că Lars Lokke Rasmussen, premierul Danemarcei, a cerut astăzi, în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, accelerarea procedurilor pentru extrădarea infractorilor străini și un sistem mai dur pentru sancționarea țărilor care nu respectă standardele în domeniul drepturilor omului. Reamintesc că instanța supremă din Danemarca a decis în 2017 că patru cetățeni români, acuzați de trafic de persoane, nu pot fi extrădați deoarece condițiile din penitenciarele din România le-ar încălca drepturile.

În 2017 am avut trei întrevederi cu ministrul justiției din Danemarca, două întrevederi cu ambasadorul Danemarcei la București, iar două delegații parlamentare din Danemarca au vizitat România, pe aceeași temă ! De fiecare dată am convenit asupra faptului că le vom oferi garanții scrise pentru detenția în condiții corespunzătoare, urmând să ne adreseze o solicitare scrisă în acest sens!  

Mă întreb oare de ce autoritățile din Danemarca preferă atitudinile critice la adresa României, în loc sa ne adreseze solicitarea în scris, astfel cum am tot convenit ? Mâine la Sofia, în cadrul Consiliului JAI, îi voi adresa aceeași întrebare, ministrului justiției din Danemarca!”, a scris Tudorel Toader pe Facebook.