Cum transforma brazilienii gunoiul in bogatie, la propriu
Brazilia se pregateste de Cupa Mondiala din 2014, asa ca orasele trebuie sa arate mai bine ca oricand. Pe langa curatenia generala de care s-au apucat, brazilienii se dovedesc a fi si foarte inventivi.
Cei care se ocupa cu preluarea gunoiului de pe strazi sunt adeptii transformarii oricarui material folosit in mobila, bijuterii sau opere de arta, scrie CNN.
“Am practic doua slujbe. Merg si adun gunoiul si apoi il transform in bucati de arta. Fac mici canapele, bancute de lemn, mese si alte obiecte de decor din plastic”, spune Edimar Ferreira. “Aici, la ASMARE, avem o vorba: Gunoiul tau e comoara noastra. Aceasta experienta m-a facut sa privesc deseurile intr-o noua lumina. Daca inainte aruncam anumite materiale, acum le pastrez, pentru ca deja imi dau seama cum as putea sa le folosesc mai tarziu. Nu mai vad in ele doar o bucata de gunoi”, adauga reprezentantii companiei ASMARE.
Cei precum Ferreira, denumiti “catadores”, sunt des vazuti pe strazile din Brazilia. O multime pestrita de indivizi care scormonesc prin gunoaie in cautare de hartie, sticle, cutii, metal si orice alt tip de materiale reciclabile. O estimare din 2010 a Cometitetului Afacerilor pentru Reciclare arata ca exista aproximativ un milion de "strangatori" in tara, desi numai o mica parte lucreaza cu acte in regula, pentru organizatii precum ASMARE. Multi dintre ei sunt fosti oameni ai strazii, detinuti eliberati sau pur si simplu persoane care o duc atat de rau incat sunt nevoiti sa faca asta, sa vanda ceea ce gasesc firmelor de reciclare.
Totusi, in ultimii ani, climatul economic a facut ca acestia sa nu isi mai permita sa traiasca dintr-o astfel de activitate, asa ca organizatia care numara aproape 200 de angajati, a venit cu aceasta idee, de a transforma gunoiul in ceva creativ.
De aproape zece ani, compania deruleaza un program de arta, in care artistii locali si voluntarii ii invata pe muncitori cum sa transforme materialele reciclabile pe care le gasesc in timpul zilei.
“Cele mai mari beneficii ale centrului de arta sunt veniturile si locurile de munca pentru o intreaga generatie de lucratori in salubritate, dar si pentru copiii lor. Am inceput sa implementam cultura gunoiului care nu este de fapt gunoi”, spune Dona Geralda, fondator si presedinte al proiectului, care a fost ea insasi lucratoare in acest domeniu, de la varsta de opt ani.
Toate lucrurile create in centru sunt apoi vandute intr-un magazin de langa sediul ASMARE iar profitul este impartit in mod egal intre muncitori. Datorita acestei activitati, venitul lunar al unui catadore se ridica acum la 1.700 de reali brazilieni, adica aproximativ 800 de dolari.
ASMARE, cu sediul in Belo Horizonte, este prima companie care a introdus un astfel de program, dar, in timp, si altele i-au urmat exemplul. In Sao Paolo, un proiect denumit “Pimp My Carroca” presupune decorarea cu graffitti a lazilor de gunoi, iar in 2010, filmul nominalizat la Oscar, Wasteland, a avut ca subiect viata acestor catadores si lucrarile de arta pe care le fauresc.
“In Brazilia, catadores sunt deseori discriminati din cauza originii lor. Asa ca faptul ca leaga arta de procesul de reciclare le permite sa mearga in locuri pe care nu le-au mai vizitat pana acum si ajung sa fie mai usor acceptati de societate, pentru ca munca lor creativa le ofera o mai buna vizibilitate. In plus, arta provenita din reciclare ii face pe oameni sa constientizeze mai bine ce este gunoi si ce nu. Aceasta noua responsabilitate ne va ajuta sa reducem gunoiul”, spune Mauricio Soares, unul dintre artistii care conduc programul ASMARE.