Citeste si: Explozie la Manchester Arena, la un concert: 19 morti si peste 50 de raniti. Politia trateaza incidentul ca pe un atac terorist

Iulie 2005: Londra

Pe 7 iulie, patru atentate sinucigase coordonate, la o ora de varf, in trei rame de metrou si un autobuz londoneze, se soldeaza cu 56 de morti, inclusiv patru kamikaze, si 700 de raniti. O grupare care afirma ca are legaturi cu Al-Qaida revendica atacurile.

Cincisprezece zile mai tarziu, patru atentate esuate, cu acelasi mod de operare, au loc in mod coordonat si aproape simultan in trei rame de metrou, la Londra, si intr-un autobuz. Bombele artizanale nu explodeaza din cauza unei erori de calcul in fabricarea explozivilor.

Potrivit justitiei, cele doua serii de atentate au legatura.

Iunie 2007: Aeroportul din Glasgow

La 30 iunie, o masina umpluta cu butelii de gaz intra cu viteza in principalul terminal al aeroportului din Glasgow (Scotia), foarte frecventat, la inceputul vacantei scolare, fara sa explodeze. Un indian care conducea vehiculul sufera arsuri grave dupa ce se stropeste cu benzina. El decedeaza o luna mai tarziu. Pasagerul, un medic irakian, este arestat. El este condamnat in 2008 la inchisoare pe viata.

Cu o zi inainte, doua automobile marca Mercedes, umplute cu bidoane de benzina, butelii de gaz si cuie au fost descoperite parcate in apropiere de Piccadilly Circus, in centrul Londrei. O problema la o conexiune la dispozitivul de detonare a impiedicat cele doua masini sa explodeze, potrivit anchetatorilor.

Mai 2013: Militar ucis la Londra

Pe 22 mai, doi londonezi de origine nigeriana lovesc cu masina un militar in varsta de 25 de ani, Lee Rigby, in sud-estul Londrei, dupa care ii aplica numeroase lovituri de cutit si incearca sa-l decapiteze. Intr-o inregistrare video filmata imediat dupa agresiune, unul dintre criminali declara ca a vrut sa-i razbune pe ”musulmanii ucisi de militari britanici”.

Decembrie 2015: Statia de metrou Leytonstone, Londra

La 5 decembrie, Muhaydin Mire, in varsta de 30 de ani, originar din Somalia, raneste cu un cutit doua persoane, intre care una grav, la intrarea in statia de metrou Leytonstone, in estul Londrei, la doua zile dupa primele atacuri aeriene britanice vizand gruparea jihadista Statul Islamic in Siria. Atacul este catalogat drept ”terorist” de catre autoritati. Autorul este condamnat la inchisoare pe viata.

Martie 2017: Morti in apropiere de Parlament la Westminster

Pe 22 martie, un barbat intra in multime cu vehiculul, pe Podul Westminster, peste Tamisa, in fata Big Ben, inainte sa injunghie mortal un politist in fata Parlamentului. Atacul se soldeaza cu cinci morti. Autorul lui, Khalid Masood, un cetatean britanic convertit la islam, a fost ucis de politie. Atentatul a fost revendicat de gruparea jihadista Statul Islamic, insa Scotland Yard a anuntat ca nu a ”gasit vreo proba a unei asocieri” intre Masood si Statul Islamic sau Al-Qaida.

Scotland Yard a anuntat in martie ca serviciile de securitate britanice au ”dejucat 13 tentative de atac terorist incepand din iunie 2013”.