Crimeea, "copilul" mult asteptat, a devenit "copilul problema" al lui Putin. O "adoptie" cu consecinte neplacute
Serviciile ruse de securitate au o problema uriasa in ceea ce priveste coruptia in peninsula nou luata sub "bratul" protector, Crimeea. In 2014, Vladimir Putin compara anexarea ei cu revenirea acasa a rudei pierdute si indelung cautata. Acum familia da semne de incordare maxima, noteaza Bloomberg.
FSB a deschis anchete penale in cazul a trei oficiali de rang inalt din Crimeea, acuzandu-i de luare de mita si alte abateri grave. Patru functionari au parasit in ultimele luni posturile pe care le detineau, in urma acuzatiilor de coruptie.
Potrivit Kremlinului, doua treimi din banii Moscovei, trimisi in Crimeea, anul trecut, pentru construirea drumurilor, nu au putut fi contabilizati, urma acestora fiind pierduta.
Guvernatorul Crimeei, Sergey Aksyonov, ales in aprilie 2014, chiar cu binecuvantarea lui Putin, a reactionat dur in urma acuzatiilor. Adresandu-se membrilor cabinetului sau, el a acuzat Moscova ca incearca sa destabilizeze Crimeea, fabricand dovezi impotriva oficialilor investigati. " Nimeni nu va face victime din oficialii nostri", a spus el.
Ingrijorarile privind coruptia nu figurau pe agenda lui Putin, cand guvernul lui Aksyonov a preluat fraiele in Crimeea, a declarat Robert Orttung, profesor la George Washington University, pe afaceri internationale, care a studiat fenomenul coruptiei in diverse regiuni ale Rusiei. Autoritatile de la Moscova voiau pur si simplu sa se asigura ca noii lideri aveau sa-i sustina si sa le raporteze. Dar acum, spune Orttung, "acesti indivizi au fost 'scapati' de sub control".
Guvernul Aksyonov a dus o campanie de nationalizare fortata, adoptand o legislatie anul trecut ce i-a dat puteri sa preia companii si proprietati private.
In unele cazuri, persoane mascate si inarmate au scos cu forta oameni de pe propriile terenuri si din afacerile lor. Inclusiv cetateni rusi au fost printre cei ale caror proprietati au ajuns sa fie confiscate. Instantele sunt acum inundate cu reclamatii ale celor disperati sa caute toate caile posibile de atac.
Guvernul din Crimeea spune ca masurile legate de proprietati si-au gasit sfarsitul in martie, insa de atunci investitorii au fugit din regiune, iar acum economia se zbate. Ceea ce lasa Moscova agatata in "carlig".
Plateste deja 75% din bugetul guvernului din Crimeea, in timp ce subventioneaza pensiile si alte beneficii pentru localnici.
Iar acuzatiile de mita ridica mari semne de intrebare legate de cat va mai putea Kremlinul sa-si tina promisiunile cu privire la ajutoarele de 18 miliarde de dolari promise Crimeei pentru urmatorii 5 ani.
Banii ar trebui sa fie utilizati pentru dezvoltarea economica si infrastructura, inclusiv construirea unui pod din Peninsula direct spre Rusia.
Pe de alta parte, acuzatiile de coruptie ar putea fi un pretext pentru ca Moscova sa-si pastreze cele 18 miliarde promise.
Investigatiile FSB probabil reflecta o lupta pentru controlul "principalelor supape de coruptie" in Crimeea, spune Andrew Foxall, director al Russia Studies Centre, la Henry Jackson Society in Londra.
"Aceste lucruri se intampla in fiecare regiune din Rusia", adauga el.
Moscova tolereaza unele acte de coruptie printre lideri regionali, spune Foxall, dar se asteapta sa imparta prada cu interesele Kremlinului. "Cei care nu o fac ajung sub urmarire si dupa gratii".
Pozitia Crimeei la Marea Neagra ar putea deveni "una dintre principalele intrari pentru economia neagra", mai ales prin contrabanda cu arme de foc si tigari, crede Foxall.
Ancheta FSB asupra sefului portului Yalta ar putea reflecta lupta pentru controlul acestor "facilitati", completeaza el.
Pastrarea promisiunilor financiare catre Crimeea nu va fi usor de tinut, cu o economie a Rusie in recesiune si cu o rubla in jos aproape 50% fata de dolarul american de la anexarea peninsulei.
Si pentru moment Aksyonov si aliatii sai nu au o "gura" atat de usor de inchis.
"Nu ne-am reunit cu Rusia pentru a fi supusi la aceleasi ororile pe care le-am experimentat", atunci cand Crimeea a fost dominata de Ucraina, a spus deputatul Serghei Shuvaynik, intr-un recent discurs in fata Parlamentului din peninsula.
Realitatea il contrazice insa. In cele din urma, oficialii din Crimeea vor trebui sa faca o plecaciune in fata Kremlinului altfel isi vor pierde locurile de munca, dupa cum se intampla acum, spune Foxall.
"Acestea sunt regulile jocului pentru care Crimeea a semnat", atunci cand a votat pentru anexare. "Insa abia acum realizeaza asta".