Cresterea economica a Chinei, sub asteptarile analistilor. Decalaj tot mai mare intre paturile sociale
Economia Chinei, a doua cea mai mare din lume, a inregistrat performante mai slabe decat se asteptau analistii pentru primele trei luni ale anului, transmite BBC.
Cresterea economica a atins o rata de 7,7% din ianuarie pana in martie, in timp ce prognoza sugera un trend de 8%.
China si-a propus sa-si revigoreze sectorul economic, dupa ce in 2012 a atins cel mai mic nivel din ultimii 13 ani, insa are grija sa faca acest lucru treptat, fara sa provoace dezechilibre. Astfel, atat domeniul industriilor, cat si cel al investitiilor au aratat o imbunatatire, dar nu atat de mare pe cat se mizase initial.
“Economia Chinei arata o crestere usoara in primul trimestru. Toate aceste cifre indica faptul ca isi revine, dar incet”, a declarat Wei Yao, de la Societe Generale.
In ultimii cativa ani, China s-a bazat in cea mai mare parte pe exporturi si pe cheltuielile de investitii, ca sa mentina un ritm de crestere stabil. Cu toate acestea, pe fondul unor incetiniri de crestere pe pietele cheie din Statele Unite si Europa, exporturile au avut de suferit, lucru care s-a reflectat si in situatia din tara.
Guvernul de la Beijing a recunoscut ca este nevoie de o rebalansare a economiei si a anuntat ca doreste sa mareasca cererea de consum pe plan national, ca sa nu mai fie nevoit sa se bazeze pe exporturi si sa reuseasca sa construiasca o economie sustenabila. Dar, in acelasi timp, tara se confrunta cu un decalaj tot mai mare intre paturile sociale, ceea ce ii face pe multi sa se gandeasca la posibilitatea izbucnirii unor revolte in viitor.
Analistii sunt de parere ca o crestere inceata ajuta de fapt China in atingerea scopurilor sale pe termen lung.
“Dat fiind scopul Beijingului de a restructura economia, un ritm moderat de crestere economica nu e un lucru rau pe termen lung. Acesta ar putea determina oficialii sa se concentreze mai mult pe calitatea cresterii, decat pe viteza cu care va avea loc”, a explicat Yao.