"Garda Civila a arestat noua persoane si a efectuat 11 perchezitii la domiciliile si sediile companiilor suspectate, intre care operatorul cailor ferate spaniole Adif", se arata intr-un comunicat al Parchetului.

Persoanele retinute in investigatia lansata in luna ianuarie de parchetul anticoruptie din Barcelona sunt suspectate in principal de deturnare de fonduri publice, coruptie si falsificare de documente, in cadrul activitatilor de constructie a liniei de cale ferata de mare viteza intre Zaragoza, Barcelona si pana la frontiera cu Franta, in perioada 2008-2012, scrie Mediafax.

Anchetatorii suspecteaza ca sefii companiei insarcinate cu constructia liniei, Corsan, au umflat facturile, cu complicitatea sefilor Adif, generand un castig ilegal de aproximativ 6 milioane de eruro.

Inaugurata in ianuarie 2013, linia feroviara de 804 kilometri leaga Madrid, Barcelona si frontiera franceza si a costat 3,7 miliarde de euro.

Scandalul de coruptie afecteaza unul dintre proiectele majore ale economiei spaniole, cel al trenului de mare viteza, cu 3.100 de kilometri de cale ferata functionala, pe locul al doilea in lume ca lungime.