Complexul industrial de la Kaesong, simbol al colaborarii economice intercoreene, a fost redeschis dupa cinci luni
Oameni de afaceri sud-coreeni au traversat luni dimineata frontiera si au intrat pe teritoriul nord-coreean spre complexul industrial Kaesong, dupa cinci luni de la inchiderea acestuia pe fondul unor tensiuni puternice in peninsula, relateaza AFP, preluata de Mediafax.
Cele doua tari au ajuns saptamana trecuta la un acord cu privire la redeschiderea acestui complex, situat la aproximativ zece kilometri de frontiera, care gazduieste 123 de intreprinderi sud-coreene.
Zeci de automobile, camioane si personal sud-coreean au trecut frontiera, puternic militarizata, catre ora locala 8.30 (2.30, ora Romaniei).
Creata in 2004, zona de activitate de la Kaesong a fost inchisa unilateral de catre Phenian in aprilie, dupa saptamani de tensiuni puternice in peninsula, provocate de al treilea test nuclear nord-coreean si o noua salva de sanctiuni internationale impotriva regimului stalinist.
Coreea de Nord si-a retras atunci cei 53.000 de cetateni care munceau in aceste intreprinderi.
Phenianul a afirmat ca Seulul i-a fortat mana actionand in mod ostil, si anume efectuand - ca in fiecare an - manevre militare comune cu Statele Unite. Complexul a fost ocolit de consecinte ale unor confruntari anterioare in peninsula.
Kaesong este o sursa pretioasa de devize straine pentru Coreea de Nord, o tara izolata a carei economie sufera cronic din cauza unei planificari paguboase si unor sanctiuni internationale legate de ambitiile sale nucleare.
Complexul a fost creat in 2004 in urma "diplomatiei razei de soare" a Coreei de Sud din perioada 1998-2008 in vederea incurajarii contactelor intre cele doua tari surori, dar inamice.
Coreea de Sud a reusit miercuri sa impuna anumite conditii Coreei de Nord. Intre altele, complexul va primi investitori straini, ceea ce, spera Seulul, va descuraja Phenianul sa nu mai adopte masuri atat de drastice.
De asemenea, sud-coreeni au cerut compensatii pentru intreprinderile care au pierdut sute de milioane de dolari. Cele doua parti par ca au ajuns la un compromis asupra unei suspendari a taxelor si impozitelor achitate de catre firmele sud-coreene pentru acest an.
In opinia unor observatori, Kaesongul ramane vulnerabil fata de vicisitudinile relatiilor intercoreene, indiferent de garantiile prezentate.
"Sincer, sunt ingrijorat in continuare, pentru ca nu se stie niciodata. Coreea de Nord poate foarte bine sa se razgandeasca de pe o zi pe alta", a declarat pentru AFP un industrias sud-coreean care trecea frontiera. "Cine stie daca nu se va repeta o criza de acest fel", se intreaba el.
Imediat, industriasii si cadrele sud-coreene vor inspecta liniile de productie, pentru a decide cu privire la punerea lor in functiune, dupa cinci luni de oprire.
Potrivit Ministerului sud-coreean al Unificarii, insarcinat cu relatiile intre cele doua tari, aproximativ 820 de sud-coreeni urmeaza sa soseasca luni in complex, dintre care jumatate vor ramane peste noapte pentru a supraveghea repornirea.
Seulul si Phanianul au creat un Comitet de examinare a oricarei probleme ce ar putea aparea in legatura cu Kaesong. Acest comitet urmeaza sa se asigure totodata ca parcul ramane competitiv la nivel international.
Un turneu de promovare este organizat pentru octombrie, cu scopul de a convinge straini sa investeasca la Kaesong. Insa analistii si-au exprimat indoiala fata de succesul acestuia, Kaesong fiind condus de doua tari care raman, in mod teoretic, in razboi din 1953, deoarece nu s-a semnat vreodata un tratat de pace.
"Ce firma straina rationala ar intentiona sa investeasca la Kaesong?", se intreaba Aidan Foster-Carter, un expert in domeniul Coreei de Nord de la Universitatea britanica Leeds. "Exista o serie de motive sa nu te amesteci in toata aceasta poveste", scrie el in publicatia The Wall Street Journal (WSJ).
Pe acelasi subiect: