"In ultimele saptamani am inregistrat un interes semnificativ al marilor corporatii din Rusia pentru a incepe sa foloseasca diferite produse in yuani si alte monede din Asia, precum si pentru deschiderea de conturi in locatii din Asia", a declarat seful diviziei din Rusia a Deutsche Bank, Pavel Tepluchin, pentru Financial Times. 

Un alt bancher de top din Rusia, directorul general al bancii de stat VTB, Andrei Kostin, a declarat ca dezvoltarea utilizarii altor monede decat dolarul este una dintre principalele obiective ale institutiei de credit. 

"Avand in vedere amploarea comertului bilateral cu China, dezvoltarea decontarii in ruble si yuani este o prioritate si lucram in acest scop in prezent", a afirmat Kostin, la o intalnire cu Vladimir Putin. 

Sanctiunile forteaza companiile din Rusia sa-si reduca dependenta de pietele financiare occidentale, in timp ce bancile din Europa si SUA au incetinit puternic creditarea de la anexarea regiunii ucrainene Crimeea de catre Rusia in martie. 

De asemenea, banca centrala lucreaza la infiintarea unui sistem national de plati, astfel incat Rusia sa nu mai depinda de serviciile unor companii straine, precum Visa si MasterCard. 

"Nu e nimic in neregula cu incercarea Rusiei de a-si reduce dependenta de dolar. In fapt, este ceva foarte rezonabil", a declarat seful diviziei din Rusia a unei alte mari banci europene. 

Mai multe companii, printre care producatorul de gaze si petrol Gazprom si compania miniera Norilsk Nickel, au afirmat ca analizeaza tranzactii in alte monede, mai ales in perspectiva unor sanctiuni mai dure, care ar afecta schimburile comerciale.