In cazul in care autoritatile de reglementare decid ca Berkshire are o importantanta suficient de mare, compania ar intra sub supravegherea Rezervei Federale americane (Fed). Divizia de reasigurare a Berkshire este a patra ca marime din lume. O decizie a autoritatilor americane ar putea fi anuntata in cateva luni, au adaugat sursele Bloomberg.

Un consiliu condus de seful Trezoreriei, Jacob J. Lew, evalueaza care dintre companiile nebancare ar putea ameninta stabilitatea sistemului daca ar intra in faliment. Fed poate impune cerinte mai stricte privind capitalul, indatorarea, lichiditatile, precum si efectuarea unor teste de stres pentru scenarii de criza.

"Berkshire se ocupa cu preluarea riscului. Preiau volatilitatea altora pe propriul bilant de active", a declarat Cliff Gallant, analist la Nomura Holdings.

Warren Buffett nu a raspuns unor cereri pentru comentarii, iar un purtator de cuvant al Trezoreriei a refuzat sa comenteze, potrivit Bloomberg.

De la infiintare, consiliul a desemnat trei mari companii nebancare din SUA ca fiind de importanta sistemica: American International Group (AIG), Prudential Financial si divizia financiara a General Electric. MetLife, cea mai mare companie de asigurari de viata din SUA, se afla in ultima etapa a evaluarii.

Divizia de reasigurare a Berkshire, care include companii precum General Re si National Indemnity, a avut in 2012 prime nete de 16,1 miliarde de dolari, potrivit Standard & Poor’s. Munich Re este cel mai mare reasigurator din lume, urmat de Swiss Re si Hannover Re.

Berkshire este, de asemenea, cel mai mare actionar la banca americana Wells Fargo, cu cele mai mari operatiuni de creditare ipotecara din SUA si la emitentul de carduri de credit American Express.

Compania condusa de Buffett avea active de 458,1 miliarde de dolari la sfarsitul lunii septembrie, potrivit datelor transmise bursei din SUA.