In cel mai pesimist scenariu, in care reintroducerea controalelor la frontierele Europei va duce la majorarea preturilor produselor din import cu pana la 3%, Germania si Franta, cele mai mari economii europene, vor inregistra in perioada 2016 - 2025 costuri de pana la 235 miliarde euro, respectiv 244 miliarde euro.  

In cazul unui impact minim, in care preturile produselor din import ar creste cu 1%, UE se va confrunta cu costuri de aproximativ 470 miliarde euro in urmatorul deceniu, estimeaza Bertelsmann. Costurile ar putea urca in UE la 1.400 de miliarde euro (sau 10% din PIB) in cel mai rau scenariu.  

"Daca sunt reintroduse controalele la frontiera in interiorul Europei, ritmul de crestere al economiei, deja slab, se va afla sub o presiune suplimentara", a avertizat Aart De Geus, presedintele Bertelsmann.  

Pe langa lovitura de imagine data Europei, colapsul spatiului Schengen va duce la cresterea perioadelor de timp necesare transportarii marfurilor in regiune, ceea ce va spori costurile pentru companii si consumatori.  

26 de state fac parte din spatiul Schengen, 22 fiind membre ale UE.

Infiintat in urma cu 30 de ani, spatiul Schengen, zona de libera circulatie fara pasaport din Europa, se afla sub o presiune severa din cauza imigrantilor veniti in special din Orientul Mijlociu si Africa. 

Pentru a contracara intrarile acestora pe teritoriile lor, multe state membre ale spatiului Schengen au reintrodus in ultimele luni controale la frontiere, ceea ce a provocat temeri privind colapsul intregului sistem.  

Ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, a declarat duminica la ARD ca statele membre ale UE trebuie sa aiba o abordare comuna pentru a evita colapsul spatiului Schengen.  

Impactul minim, in care preturile produselor din import ar creste cu 1%, ar putea costa Germania si Franta 77 de miliarde euro si, respectiv, 80,5 miliarde euro, in perioada 2016 si 2025.

Prabusirea Schengen, combinata cu efectele incetinirii Chinei si problemele din SUA, ar majora costurile pentru statele din afara zonei undeva intre 91 si 280 miliarde euro, in perioada 2016 si 2025, conform studiului.