Ciolos: Presiunea pe bugetul european va fi foarte mare in anii urmatori. Brexitul va avea un impact de 10-15%
Presiunea pe bugetul european va fi foarte mare in anii urmatori, iar iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana va insemna un impact de 10 pana la 15% asupra bugetului european, a declarat premierul Dacian Ciolos, vineri, la Forumul International al Alimentatiei: Investim in viitorul agriculturii.
"Presiunea pe bugetul european va fi foarte mare in anii urmatori, cu atat mai mult cu cat Marea Britanie va iesi din Uniunea Europeana si asta va insemna un impact de 10 pana la 15% pe bugetul european, un impact direct, din primele estimari pe care le am. Deci, clar, presiunea pe bugetul european va fi mare si mai ales pe politica de coeziune si pe politica agricola comuna", a spus Ciolos, citat de Agerpres.
Premierul a atras atentia ca, in acest context, este foarte important cum va fi folosit bugetul politicii agricole comune.
"Cred ca e important sa ne gandim cum folosim cat mai bine bugetul politicii agricole comune, pornind de la adevaratele nevoi ale politicii agricole comune si nu de la prezervarea unor drepturi castigate in timp in ultimii ani de negocieri ale diferitelor reforme, pentru ca, daca nu vom fi in masura in cadrul sectorului agricol sa venim cu astfel de idei, se va trece la o reforma simpla, prin taiere. Atunci cand nu reusim sa ne intelegem, (...) e cel mai simplu - taiem procentual si ce ramane vedem cum impartim. Tocmai de asta cred ca din timp ar trebui sa avem astfel de discutii cat mai pragmatice, tinand cont de realitatile cu care ne confruntam in momentul de fata in Uniunea Europeana si cum putem face ca reformele care vor veni sa ne prinda cu lectiile facute si cu idei cat mai bine si cat mai precis conturate", a afirmat Ciolos.
Totodata, seful Executivului a aratat ca politica agricola comuna a dovedit pana in prezent ca este o politica ce construieste in Uniunea Europeana.
"Uniunea Europeana are nevoie, in perioada imediat urmatoare, de proiecte care unesc si nu care dezbina. (...) Eu sunt convins ca politica agricola comuna a dovedit pana acum ca este o politica ce construieste in Uniunea Europeana si nu care dezbina Uniunea Europeana. (...) Politica agricola comuna (...) este una din politicile vechi, batrane, sa spun, ale Uniunii Europene. Nu este batrana in sensul de a fi prafuita, ci (...) in sensul de a fi inteleapta si de a putea impartasi din intelepciunea adunata in aceste cateva decenii si altor politici europene care se cauta pe sine in momentul de fata", a explicat Dacian Ciolos.