China va ramane fara jumatate de trilion de dolari, in 2016. Analisti: Iesirile de capital ar putea accelera, daca yuanul se depreciaza dezordonat
Yuan
Investitorii straini ar urma sa scoata in 2016 aproximativ 538 de miliarde de dolari din economia chineza, a estimat luni Institutul International pentru Finante (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar, informeaza Reuters.
Conform acestor estimari, ritmul iesirilor de capital din China a incetinit, in conditiile in care suma din acest an va fi cu aproximativ 20% mai mica decat cele 764 miliarde de dolari scoase de investitori anul trecut.
Cu toate acestea, IIF avertizeaza ca iesirile de capital ar putea sa accelereze din nou, daca vor aparea ingrijorari referitoare la o depreciere dezordonata a yuanului chinez, sau renminbi, cum mai este denumita moneda chineza, scrie Agerpres.
Iesirile de capital din China sunt importante pentru pietele emergente, deoarece, daca sunt semnificative, ele pot declansa o volatilitatea crescuta a cursului de schimb, care poate conduce la noi iesiri de fonduri.
"O cadere brusca a renminbi ar putea declansa noi vanzari de active riscante si o fuga a portofoliilor de capital de pe pietele emergente", se arata intr-un raport recent al IIF. "Mai mult, o depreciere brusca a renminbi ar putea declansa o devalorizare pe alte piete emergente, in special in randul celor cu legaturi comerciale puternice cu China" sustine IIF.
Pana acum, iesirile de capital din China dau semne de incetinire. Aproximativ 35 de miliarde de dolari au iesit din China in cursul lunii martie, ceea ce duce totalul de la inceputul anului la aproximativ 175 miliarde de dolari, mult sub nivelul inregistrat in prima jumatate a lui 2015.
Anterior, IIF, una dintre cele mai reputate surse de informatii privind intrarile si iesirile de capital de pe pietele emergente, a apreciat ca investitorii si companiile din intreaga lume au scos 735 de miliarde de dolari de pe pietele emergente in anul 2015, urmand ca in 2016 iesirile de capital de pe pietele emergente sa se situeze la 448 miliarde de dolari.
Guvernul chinez intentioneaza sa mentina ritmul anual de crestere a economiei la cel putin 6,5% in urmatorii cinci ani, un avans care ar reprezenta un ritm de crestere extraordinar pentru majoritatea tarilor. Insa, in cazul Chinei acesta este cel mai mic avans din ultimul sfert de secol, pe masura ce a doua economie a lumii se confrunta cu turbulente pe pietele financiare, incetinirea comertului mondial si eforturile destinate reducerii poluarii.
"Dezvoltarea tarii noastre se confrunta cu dificultati mai mari si mai numeroase si de acea trebuie sa fim pregatiti pentru o lupta dificila" a declarat premierul Li Keqiang.
Pe de alta parte, agentia de evaluare financiara Moody's a inrautatit perspectiva ratingului aferent datoriei guvernamentale a Chinei, de la stabila la negativa, citand incertitudinile privind capacitatea autoritatilor de a implementa reforme economice.
Pe acelasi subiect: