China si-a luat o saptamana de vacanta. Ce inseamna aceasta decizie pentru a doua cea mai mare economie a lumii
Ziua de 1 octombrie marcheaza inceputul “Saptamanii de aur” in China, sarbatoarea nationala care dureaza sapte zile. Chinezii isi vor petrece timpul calatorind si relaxandu-se la cumparaturi.
Perioada de vacanta, dedicata Zilei Republicii Populare Chineze ofera un tablou orientativ asupra trendului de consum. Un preview interesant, avand in vedere ca are loc inaintea perioadei sarbatorilor de iarna.
"Ma astept ca vanzarile din retail de anul acesta sa fie mai mari decat cele din Saptamana de aur din anul precedent, pentru ca economia este intr-o stare mai buna", a declarat pentru CNBC Francis Lun, director executiv la GEO Securities.
Anul trecut cumparaturile din timpul sarbatorii au fost cu doar 15% mai mari, in timp ce in 2011 acestea inregistrasera o crestere de 17,5%.
Insa nu doar comerciantii vor avea de beneficiat de pe urma vacantei prelungite. Sectorul turismului din tara este de asteptat sa cunoasca o imbunatatire in aceasta perioada. Se estimeaza ca in jur de 7,2 milioane de pasageri vor calatori cu avionul saptamana aceasta, cu 8,3% mai mult fata de aceeasi perioada din 2012, potrivit Administratiei Aviatiei Civile.
Pentru a fi pregatiti sa faca fata cererii, operatorii chinezi isi suplimenteaza capacitatea cu inca 3.800 de zboruri nationale si internationale, acestea adaugandu-se la cele 12.000 de zboruri zilnice deja existente.
O parte dintre calatori iau in aceste zile drumul Bangkokului, Coreei de Sud sau Cambodgiei, dar cei mai multi aleg sa se plimbe intre granitele tarii. Alte 610 milioane de persoane sunt asteptate sa calatoreasca pe sosele si canalele navigabile, potrivit Ministerului Transporturilor.
Pentru a face vacantele din tara mai accesibile, guvernul a redus pretul biletelor la peste 1.400 de atractii turistice nationale, conform unor rapoarte media locale. Iar anul trecut a introdus o lege prin care taxele de autostrada pentru autoturisme si motociclete sa fie suspendate pe durata sarbatorilor. Partea mai putin buna a masurii a fost ca a dus la o aglomerare urbana fara precedent, care a tinut prima pagina a ziarelor peste tot in lume si a stricat concediile celor plecati la drum. Din acest motiv, nu toti aleg sa plece undeva saptamana aceasta:
"Nu merg nicaieri. Daca vrei sa calatoresti in perioada asta, ti-o cauti cu lumanarea. Voi ramane acasa si poate voi da o fuga pana la tara. Masinile sunt comode, dar vor fi ambuteiaje. Trenurile sunt mai ieftine si de asemenea comode, dar multa bafta sa mai prinzi un bilet. Biletele pentru avion sunt cele mai bune, dar sunt si mai scumpe", explica Li Jun, de 33 de ani, din Beijing.