În luna decembrie 2020, exporturile Chinei au crescut cu 18,1% în dolari comparativ cu aceeaşi lună a anului 2019, mai puţin decât avansul de 21,1% înregistrat în noiembrie dar peste estimările analiştilor care mizau pe un avans de 15%.

De asemenea, importurile au crescut cu 6,5% în ritm anual, peste estimările analiştilor şi mai mult decât avansul de 4,5% înregistrat în noiembrie.

"Concluzia principală este că exporturile Chinei au rămas surprinzător de rezistente în pofida celui de-al doilea val de pandemie în marile economii", spune Michelle Lam, economist la Societe Generale SA în Hong Kong, potrivit Agerpres.

Excedentul balanţei comerciale a Chinei în luna decembrie 2020 a urcat la 78,17 miliarde de dolari, cea mai ridicată valoare înregistrată vreodată pentru această lună şi peste estimările analiştilor, care mizau pe un surplus de 72,35 miliarde de dolari.

Pe ansamblul anului 2020, exporturile Chinei au crescut cu 3,6% în ritm annual, iar importurile au scăzut cu 1,1%. În consecinţă, balanţa comercială a Chinei a înregistrat în 2020 un surplus de 535 miliarde de dolari, în creştere cu 27% comparativ cu 2019 şi totodată cea mai mare valoare de după 2015.

Exporturile chineze au profitat de apetitul global pentru echipamentele medicale şi tehnologie care permite lucrul de acasă, în contextul în care pandemia Covid-19 a afectat o mare parte a lumii. Cererea pentru produsele chineze este atât de are încât au apărut blocaje în porturi deoarece nu există un număr suficiente de containere maritime.

În aceste condiţii, analiştii se aşteaptă ca singura mare economie a lumii care a înregistrat o creştere economică pozitivă în 2020 să fie China. Potrivit celui mai recent raport privind perspectivele economice mondiale, publicat săptămâna trecută de Banca Mondială, economia chineză a înregistrat un avans de 2% în 2020.