Oficialii chinezi se tem ca firme precum McKinsey & Company si The Boston Consulting Group ar putea transmite SUA secrete comerciale la care obtin accesul, au declarat surse apropiate situatiei pentru publicatia britanica. 

"Nu avem cunostinta despre o notificare in acest sens transmisa de guvern", a declarat un purtator de cuvant al firmei Bain & Company. 

Firmele de consultanta din SUA au operatiuni importante in China. McKinsey, The Boston Consulting Group si altele au printre clienti si multe companii de stat, noteaza Financial Times. 

China a avertizat ca va lua contramasuri daca SUA continua cu acuzatiile ca ofiterii chinezi ar fi spionat companii din domenii precum nuclear, prelucrarea metalelor si energie solara, printre care Alcoa, United States Steel Corp, Westinghouse Electric, subsidiara americana a SolarWorld AG si un sindicat al angajatilor din siderurgie. 

Autoritatile de la Washington sustin de multi ani ca spionajul cibernetic reprezinta o amenintare nationala semnificativa pentru SUA. 

Cei cinci ofiteri ai armatei chineze au fost inculpati in Statele Unite pentru spionaj economic care a vizat sase companii americane, a anuntat luni procurorul-general american, Eric Holder.  Decizia a atras o reactie extrem de dura din partea presei oficiale chineze, care a catalogat Statele Unite drept "canalie marunta" si "huligan de rang inalt". 

De asemenea, China a anuntat ca va inspecta companiile de tehnologie care opereaza in tara pentru posibile incalcari ale securitatii nationale si a interzis companiilor de stat sa foloseasca Windows 8, ultimul sistem de operare al grupului american Microsoft.