Cele mai bune orase sa te imbogatesti. Topul centrelor urbane in care se dezvolta cel mai usor o afacere
Compania de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC) a dat publicitatii a sasea editie a clasamentului "Cities of Opportunity", care cuprinde o analiza a oraselor care ofera cele mai multe oportunitati de dezvoltare pentru rezidentii lor, dar si posibilitatea cresterii unei afaceri.
PwC a luat in considerare la orasele analizate capitalul intelectual si nivelul de inovatie, dezvoltarea tehnologica, legaturile cu strainatatea, transporturile si infrastructura, sistemele de sanatate si educatie, nivelul de securitate, precum si dezvoltarea economica si usurinta cu care se poate dezvolta o afacere, plus costurile pe care le implica.
In urma analizei PwC, top 10 arata astfel:
1. Londra
Capitala Marii Britanii, considerat cel mai “fierbinte” oras al planetei, a iesit pe primul loc in ceea ce priveste dezvoltarea tehnologica, deschiderea orasului catre pietele internationale si efervescenta economica. PwC a plasat Londra pe primul loc pentru ca ofera acces la internet in majoritatea scolilor si este bine dezvoltata din punct de vedere tehnologic, in special in sectorul sanatatii.
Cele sase aeroporturi internationala au avut un cuvant greu de spus in ceea ce priveste deschiderea catre strainatate, la care s-a adaugat trenul de mare viteaza Eurostar, care leaga Londra de Paris in doar cateva ore.
Cine locuietse in Londra are si un nivel de trai mai ridicat decat restul europenilor, mai spune PwC. Unii sunt mai bogati ca altii, evident, un studiu recent clasand Londra in topul oraselor in care traiesc cei mai multi miliardari. Pentru cei care nu sunt bogati, Londra este un loc in care nu este foarte comod sa traiesti, avand un cost al vietii ridicat.
2. New York
“Big Apple” este a doua destinatie in care tinerii vor sa se mute, dupa Londra, si a iesit pe locul al treilea la usurinta cu care se poate dezvolta o afacere. New York este locul care gazduieste doua dintre cele mai mari burse ale lumii - New York Stock Exchange si NASDAQ, si in care s-au dezvoltat o varietate de industrii, de la cea financiara, la cea de fashion sau de publishing.
Orasul nu este, insa, locul cel mai indicat in care sa locuiesti sau in care sa calatoresti. New York s-a plasat abia pe locul al 16-lea in ceea ce priveste infrastructura si transporturile, ale caror preturi sunt in continua expansiune. Taxiurile, totodata, sunt greu accesibile.
Cel mai cunoscut oras al Americii are un nivel mai ridicat al costului vietii, comparativ cu Los Angeles, Chicago sau Beijing si este al treilea cel mai scump din lume in ceea ce priveste chiriile apartamentelor.
3. Singapore
Orasul-stat s-a plasat pe locul al treilea in ceea ce priveste deschiderea catre strainatate, transporturi, infrastructura si la usurinta cu care se poate dezvolta o afacere. Singapore a urcat patru pozitii in topul PwC fata de anul trecut.
Orasul si-a dezvoltat infrastructura inainte de 1963, pe vremea cand era colonie britanica. In anii ’70 si ’80, orasul a inceput sa se confrunte cu probleme de trafic, astfel ca a inceput sa investeasca masiv in sisteme de transport in comun.
In timp ce a cazut 10 locuri la capitolul protectia mediului, din cauza poluarii, autoritatile se straduiesc sa rezolve aceasta problema prin amenajarea unui parc nou in mijlocul orasului, denumit Green Corridor, cu o lungime de 25 de km.
4. Toronto
Orasul canadian s-a plasat, in topul PwC, pe locul al treilea in ceea ce priveste eficienta sistemului de sanatate, securitatea, transporturile si infrastructura si pe locul al patrulea la posibilitatea de a dezvolta o afacere.
Orasul este considerat unul dintre cele mai sigure de pe continentul nord-american, insa are probleme in ceea ce priveste aglomeratia din trafic si posibilitatea de relocare.
5. San Francisco
Nu este nicio surpriza ca inima din Silicon Valley este unul dintre orasele de top in ceea ce priveste nivelul intelectual al rezidentilor si inovatia. San Francisco – cu o populatie de 825.000 de persoane, comparativ cu cele 8 milioane din New York – este un exemplu de oras mic, dar cu o influenta economica semnificativa.
Unele dintre cele mai mari companii ale lumii isi au sediul in San Francisco, altele s-au dezvoltat masiv aici.
Desi deocamdata orasul are un cost al vietii relativ scazut, acesta este intr-o continua crestere, din aceasta cauza familiile prefera sa se mute la periferie. “In orase ca San Francisco, Seattle sau Berlin, familiile dezerteaza, in conditiile in care acestea devin mai scumpe, iar apartamentele mai mici”, comenteaza PwC.
6. Paris
Parisul a primit cele mai inalte calificative pentru universitatile si bibliotecile sale de top, pentru efervescenta culturala si pentru educatie, precum si pentru nivelul ridicat al inovatiei si al capitalului.
Transportul public este exceptional, cu cele 14 linii de metrou, in timp ce o retea de trenuri foarte bine pusa la punct leaga centrul de suburbii.
Este unul dintre cele mai interesante orase in care sa locuiesti, datorita multitudinii de muzee, insa preturile caselor sunt exorbitante, iar rata ridicata a somajului a tras in jos orasul in ultimii ani.
7. Stockholm
Este unul dintre oarsele europene cu cel mai rapid nivel de dezvoltare, atat in ceea ce priveste populatia, cat si afacerile. Capitala Suediei este campiona la dezvoltare tehnologica.
Stockholmul este, totodata, un oras verde. Mediul inconjurator a fost preocuparea majora a autoritatilor in ultimii 60 de ani, pe masura ce au dezvoltat transporturile si sistemul de incalzire al orasului.
In ultimii ani, imigratia a devenit una dintre cele mai mari provocari ale orasului, in conditiile in care numarul in crestere al celor care au cerut azil in Suedia a coincis cu o majorare a ratei criminalitatii.
8. Hong Kong
In ciuda densitatii incredibile a poluatiei din Hong Kong, orasul-stat a primit un calificativ bun in ceea ce priveste calitatea vietii, plansandu-se pe locul 5 in lume. Orasul are un sistem de transport in comun exceptional, mai mult de 90% dintre rezidenti folosindu-l in fiecare zi.
In ceea ce priveste dezvoltarea de afaceri, Hong Kong se afla pe locul 1, datorita taxelor mici si a faptului ca orasul a devenit unul dintre cele mai mari centre financiare ale lumii. Cea mai mare problema cu care se confrunta orasul este poluarea, care a devenit o problema din ce in ce mai mare in ultimii 20 de ani.
9. Sydney
Vremea perfecta si plajele insorite fac din orasul australian unul in care calitatea vietii este la cele mai inalte cote. In topul PwC, Sydney a primit calificative bune la sustenabilitate si posibilitatea de dezvoltare personala, dar si pentru oportunitatile de dezvoltare a unei afaceri.
Cu toate acestea, pretul caselor si constul vietii sunt destul de ridicate. De exemplu, chiria pentru un apartament cu un singut dormitor se ridica undeva la 2.100 de dolari, in timp ce o pereche de jeansi Levi’s costa 100 de dolari. Cheltuielile zilnice sunt cu 16% mai mari fata de media la nivel mondial, plasandu-l pe locul 12 in topul celor mai scumpe orase.
10. Chicago
"Orasul vanturilor", cu aproape 3 milioane de cetateni, este unul dintre cele mai mari orase ale Americii si a fost plasat de PwC pe locul 10 in ceea ce priveste oportunitatile de a dezvolta o afacere. In oras activeaza aproape 30 de companii din topul Fortune, inclusiv gigantul Boeing.
Chicago are, totodata, si o oferta culturala bogata, insa nu sta foarte bine la infrastructura si transport in comun.
Mai multe despre:
#afaceri#top orase
Pe acelasi subiect: