Puterile mondiale au tras deja un semnal de alarma cu privire la cele mai dure violente de cand Sudanul de Sud si-a dobandit independenta in conformitate cu termenii unui acord de pace din 2005. Liderii lumii au cerut celor doua state sa opreasca luptele si sa revina la discutii. 

Sudanul de Sud a „confiscat” Heglig saptamana trecuta, sustinand ca este teritoriul sau de drept, si a anuntat ca isi va retrage trupele numai daca Organizatia Natiunilor Unite va desfasura o forta neutra in zona respectiva.

Tensiunile l-au determinat pe Bashir sa spuna ca va "elibera" Sudanul de Sud de conducatorii sai, o schimbare brusca in retorica, ce sugereaza ca tensiunile nu vor disparea curand. 

Intr-un discurs tinut joi, liderul sudanez le-a spus sutelor de suporteri : "Heglig este in Kordofan. Noi nu le vom da nici un inch din tara noastra, si cine va intinde mana spre Sudan, i-o vom taia. Acesti oameni nu inteleg, iar noi le va da lectia finala cu forta". "Heglig nu este sfarsitul, ci inceputul", a mai spus Bashir in timpul discursului difuzat la televiziunea de stat.

Nu a venit deocamdata niciun comentariu din Sud. 

Neincrederea este profunda intre acesti doi vecini, care sunt la cutite pe pozitia frontierelor, pe cat de mult Sudanul fara iesire la mare ar trebui sa plateasca pentru a transporta petrol prin intermediul Sudanului, dar si pe impartirea datoriei nationale, printre alte probleme. 

Doua milioane de oameni au murit in razboiul civil din Sudan.