Trei sferturi dintre francezi sunt de parere ca Francois Hollande este un presedinte lamentabil.

El avea de gand sa-i convinga, in conferinta de astazi, ca vegheaza la bunastarea populatiei si se ocupa de problemele tarii. 

Dominique Moisi, analist politic: "Stim ca nu e cazul, pentru ca viata lui privata e putin cam prea complicata".  

Situatia lui Hollande e atat de delicata, incat rivalii sai politici isi freaca mainile de bucurie. Mai mult, circula chiar zvonuri ca, in spatele dezvaluirilor din revista Closer, s-ar afla chiar oameni din serviciul sau de securitate, care i-ar fi ramas loiali lui Nicolas Sarkozy. Si ca fostul presedinte face tot posibilul sa-si "sape" succesorul, ca sa-l poata invinge mai usor la urmatoarele alegeri.  

Dominique Moisi, analist politic: "Adevarul este ca Hollande este cel mai nepopular presedinte din istoria celei de a cincea republici."  

Intre timp, cele doua femei din viata presedintelui stau departe de ochii presei. Iubita oficiala, Valerie Trierweiller, n-a mai iesit din spital aseara, cum era programat.  Cealalta, actrita Julie Gayet, a evitat orice aparitie publica de la izbucnirea scandalului.

Franta, bolnavul Europei

Desi economia Europei da semne de revenire, Franta aluneca spre o zona periculoasa, noteaza Bloomberg. Cele mai recente rapoarte economice privind mediul international de business nu arata grozav pentru a doua mare putere a continentului.

Cercetarile Markit Economics arata ca sectorul serviciilor din Franta s-a contractat puternic in decembrie si a ajuns la cel mai scazut nivel din ultima jumatate de an. Si afacerile din productie au scazut abrupt luna trecuta. Unde se mai adauga si rata crescuta a somajului.

Potrivit economistului-sef de la Markit Economics, Chris Williamson, "Franta a intrat, din nou, in recesiune, la sfarsitul anului trecut."

Dintre cele patru mari economii ale continentului, Franta este singura unde mediul de afaceri este in scadere puternica.

“Franta sta deoparte acum, asemenea unui bolnav al Europei, in timp ce multe alte tari s-au vindecat”, a declarat  Holger Schmieding, economistul-sef al Berenberg Bank din Londra, pentru Bloomberg TV.

Francezii au nevoie de o reforma a pietei muncii.  Comertul din Franta inregistreaza pierderi, odata cu cresterea impozitului pe venit si a programului de lucru. "Competivitatea este o problema-cheie pe care producatorii francezi trebuie sa stie cum s-o rezolve, pentru a-i ajunge din urma pe ceilalti europeni", a explicat Schmieding.

Pentru ca scade in popularitate, Hollande a promis la inceputul lui 2014 ca va ajuta com­paniile prin reducerea costurilor aces­tora. Desi se declarase anterior "inamic al sistemului financiar".