Decizia a fost luată în încercarea de a îmbunătăţi rata natalităţii, aflată în scădere, şi de a opri declinul forţei de muncă, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

China a introdus în 1978 controversata “politică a unui singur copil”, dar a relaxat restricţiile în 2016, permiţându-le tuturor cuplurilor să aibă doi copii, în încercarea de a reechilibra o populaţie în îmbătrânire rapidă.

Totuşi, experţii au cerut măsuri mai radicale, în contextul în care rata natalităţii este încă în declin, iar serviciile de sănătate şi fondurile de pensii din China ar urma să fie supuse unei presiuni tot mai mari pe fondul creşterii numărului vârstnicilor.

Citește și: China începe să “cumpere” țări din Europa. Ce sunt “bondurile Panda”

Guvernul provinciei Liaoning a anunţat marţi pe site-ul său revizuirea reglementărilor privind planificarea familială este una dintre priorităţile sale pentru 2019, după ce ajustări anterioare nu au dus la oprirea declinului populaţiei.

Autorităţile din această provincie au redactat noi reguli menite a îmbunătăţi educaţia, asigurarea de locuinţe şi securitatea socială şi a oferi un sprijin financiar mai mare pentru familiile care aleg să aibă doi copii. Modificările le permit de asemenea unor cupluri care trăiesc 'în zonele de frontieră' să aibă şi un al treilea copil.

Rata natalităţii în Liaoning a scăzut la 6,39 la 1.000 de persoane anul trecut, cu mult sub rata naţională de 10.94. Populaţia provinciei a scăzut de asemenea pentru al doilea an consecutiv în 2018, afectată nu doar de declinul numărului de naşteri, dar şi de exodul tinerilor care caută de muncă în alte regiuni.

Deşi guvernul central impune reguli privind planificarea familială la nivel naţional prin mii de birouri specializate, oferă libertate unor regiuni. Minorităţile etnice au fost de obicei scutite de restricţiile privind naşterile, iar familiilor din mediul rural li se permite de asemenea să aibă mai mulţi copii.