Omul de afaceri Guy Hands, proprietarul fondului de investitii Terra Firma, a luat un credit de la Citigroup in 2007, in valoare de 2,6 miliarde de lire sterline, pentru a cumpara Electrical and Musical Industries (EMI).

Insa odata cu criza financiara, EMI a inceput sa aiba probleme. In 2008, o multime de angajati ai casei britanice de productie au fost concediati. Treptat, compania a fost sufocata de datorii, in ciuda eforturilor lui Hands, de a pastra intreprinderea pe linia de plutire.

In final, Terra Firma n-a mai putut sa-si achite creditele luate de la Citigroup si a intrat in incapacitate de plata, anunta reprezentantii PricewaterhouseCoopers, firma care faciliteaza cedarea controlului EMI catre banca americana.

Reprezentantii PwC au declarat: "A aparut o incalcare a obligatiilor financiare din cauza datoriilor uriase si perspectivelor slabe de recuperare a banilor. Directorii companiei au admis acest default si au cerut protectie sub legea insolventei”.

Citigroup a preluat astfel toate actiunile casei de productie muzicala, chiar mai devreme de termenul initial (stabilit la sfarsitul lunii martie) si i-a redus datoriile cu 65%, de la 3,4 miliarde de lire sterline la 1,2 miliarde de lire sterline, prin metoda debt-for-equity swap.

Casa de productie EMI a fost fondata in 1932 si a lansat artisti de succes, precum Beatles, Iron Maiden, Katy Perry, Kylie Minogue, Robbie Wiliams, The Beach Boys, Pet Shop Boys si multi altii.

EMI face parte din grupul “Big Four”, alaturi de gigantii Universal Music Group, Sony Music Entertainment si Warner Music Group.

Ce presupune metoda debt-for-equity swap?

O tehnica prin care imprumuturile neperformante sunt transformate in actiuni. Un imprumut comercial acordat de o banca unei companii poate fi schimbat in actiuni holding la acea firma. In acest mod, firma respectiva nu mai este obligata sa restituie imprumutul, iar banca inlocuieste datoria cu vanzarea de actiuni.