Care va fi relația dintre Londra și Bruxelles, după Brexit. Boris Johnson ar fi dispus la un acord comercial mai puţin strict cu UE, similar celui cu Australia
Premierul britanic Boris Johnson ar fi mai degrabă dispus la un acord comercial mai puţin strict cu UE, similar cu legăturile dintre blocul comunitar şi Australia, decât să respecte regulile UE pentru a încheia un acord mai strâns, a declarat sâmbătă o sursă din cadrul guvernului.
"Există numai două rezultate probabile ale negocierilor - un acord de liber schimb precum cel cu Canada sau un aranjament mai puţin strict precum cel cu Australia - şi suntem dispuşi să le luăm în considerare pe amândouă", a precizat sursa, potrivit Agerpres.
Boris Johnson urmează să susţină luni un discurs major privind comerţul, după ieşirea oficială a Marii Britanii din UE vineri noapte, după aproape 50 de ani de apartenenţă la UE.
Boris Johnson a declarat anterior că scopul său principal este de a ajunge la un acord cu UE în stilul celui cu Canada înainte de a expira perioada de tranziţie de 11 luni, după care firmele britanice vor trebui să plătească taxe vamale pentru a vinde bunuri în UE.
Dar Boris Jonhson a mai spus şi că Marea Britanie nu se va angaja să continue să respecte regulile UE după perioada de tranziţie, iar acum pare că fie tot mai puţin dispus să facă compromisurile pe care multe companii le doresc pentru a înlesni un acord.
Canada nu respectă regulile UE, dar unele guverne din blocul comunitar sunt reticente în a acorda Regatului Unit o marjă de manevră similară pentru a se abate de la standardele privind munca şi mediul, dat fiind volumul comercial mult mai mare implicat.
În unele domenii, precum salariul minim, concediul de maternitate şi eliminarea plasticului de unică folosinţă, standardele britanice le depăşesc semnificativ pe cele minime ale UE, notează Reuters.
Pe de altă parte însă, The Daily Telegraph scria sâmbătă că premierul britanic Boris Johnson se pregăteşte să introducă controale vamale şi la frontieră depline pentru toate bunurile din UE care intră în Regatul Unit după Brexit, aceasta fiind o tentativă de a pune presiune pe blocul comunitar în negocierile comerciale.
"Plănuim controale depline pentru toate declaraţiile de import-export din UE, declaraţiile de securitate, controale privind sănătatea animală şi toate bunurile de supermarket care trec prin posturile de inspecţie de la frontieră", a declarat o sursă guvernamentală de rang înalt sub acoperirea anonimatului.
Săptămâna trecută, și cotidianul The Times scria că Boris Johnson vrea să folosească ameninţarea suprataxelor vamale în negocieri comerciale cu UE, Londra vizând taxe de până 30% la brânzeturi franţuzeşti şi de 10% la automobile germane.
Pe acelasi subiect: