Capela Sixtina, faimoasa capodopera a lumii, care genereaza venituri de aproape 100 milioane euro/an, a devenit victima propriului succes
Capela Sixtina a implinit miercuri 500 de ani si in continuare exercita o fascinatie la fel de mare asupra a milioane de credinciosi si de necredinciosi. Este un obiectiv vizitat de 5 milioane de turisti pe an (10.000 intr-o zi obisnuita si pana la 30.000 in zilele importante). In 2011, acestia au adus in vistieria celui mai mic stat din lume suma de 91,3 milioane de euro, permitand finantelor Vaticanului sa inregistreze un "plus" de 21 de milioane de euro.
Capela Sixtina este si locul unde cardinalii aleg, in spatele usilor inchise, noul papa, in timpul conclavelor.
Bolta Capelei Sixtine a devenit acum o victima a propriului succes.
"Ea este atractia fatala, obiectul dorintei, obiectivul la care publicul international care viziteaza muzee nu poate sa renunte", a declarat directorul Muzeelor Vaticanului, Antonio Paolucci.
In fata afluentei de turisti, un sistem de climatizare a fost instalat dupa restaurarea "Judecatii de Apoi", realizata in anii 1990. Insa acest sistem nu mai este suficient. In decembrie 2011, Antonio Paolucci a dezvaluit faptul ca acest obiectiv turistic se afla inca din vara anului 2011 sub o stricta monitorizare stiintifica, gratie prezentei discrete a 36 de senzori plasati in tuburi negre suspendate si a altor 14 senzori fixati in diverse puncte din capela.
Directorul Muzeelor Vaticanului a declarat ca anumite masuri drastice pentru a reduce afluenta de turisti trebuie sa fie luate daca un nou sistem de aerisire nu va fi instalat pana anul viitor, precizand totusi ca riscul "nu este unul pe termen scurt".
Prelungirea orarului de vizitare pana la ora 18.00 si vizitele nocturne saptamanale au condus intr-adevar la o crestere a numarului de turisti. Pentru a evita sa impuna restrictii de acces, autoritatile de la Vatican au angajat o companie specializata pentru a instala un sistem de curatare a aerului din Capela Sixtina.
Praful, dioxidul de carbon, transpiratia, variatiile de temperatura reprezinta tot atatea elemente nocive aduse cu ei de turisti. Vizitarea acestei capele a devenit la fel de dezagreabila si pentru turisti, intrucat acestia trebuie adeseori "sa defileze" prin capela, rasucindu-si gaturile si fara sa se opreasca, impinsi din spate de un flux continuu de turisti.
Cantitatea mare de particule depuse pe ziduri este susceptibila de a provoca reactii chimice indezirabile, nu doar pentru "Geneza" si "Judecata de Apoi", ci si pentru magnificele fresce realizate de alti maestri ai Renasterii, precum Pietro Perugino, Domenico Ghirlandaio .
Pe bolta Capelei Sixtine exista diverse mesaje interreligioase si filosofice pe care istoricii de arta incearca fara incetare sa le descifreze chiar si in zilele noastre.