Rezolutia adoptata de Camera Reprezentantilor in decembrie a fost propusa de senatorul republican George Voinovich, un puternic sustinator al abolirii vizelor impuse cetatenilor polonezi.

Senatorul a conditionat votul sau in favoarea unui tratat cu Rusia de eliminarea vizelor pentru polonezi, iar acest lucru sa se intample pentru toate celelealte tari, atunci cand rata de respinege este de 10% si nu 3%, ca in prezent.

Dar daca polonezii s-ar incadra in acest procent, rata de respingere a dosarelor fiind de 9,8%, in cazul Romaniei ridicarea acestui plafon nu ar fi de un real folos: rata de respingere a dosarelor pentru Romania depaseste un sfert din total.

Pe de alta parte, si Comisia Europeana a anuntat ca va continua, in timpul intalnirilor bilaterale cu oficialii de la Washington, negocierile pentru eliminarea vizelor pentru romani, polonezi, bulgari si ciprioti.

Autoritatile de la Washington considera, deocamdata, ca cele patru state, care sunt membre ale UE, nu indeplinesc, inca, anumite criterii pentru scutirea de la regimul vizelor obligatorii. Printre acestea, faptul ca ele nu elibereaza pasapoarte biometrice sau nu indeplinesc pragul de refuz al vizelor.