"Sper ca foarte curand, dar in mod real nu e vorba de urmatorii cativa ani. Asa cum stiti, am vazut o scadere constanta a ratei de refuz a solicitarilor de vize si aceasta ajuta Romania, dar in acelasi timp e nevoie si de unele schimbari legislative in SUA. Administratia de la Washington sprijina schimbarile legislative care sunt acum in Congres si care ar creste sansele de acces ale Romaniei, dar cel mai probabil va mai dura inca cativa ani. Dar este o tema la care lucram indeaproape cu partenerii romani", a afirmat oficialul american, intr-o declaratie de presa sustinuta inaintea receptiei de Ziua Nationala a SUA. 

Duane Butcher declarase anterior, intr-un interviu acordat Mediafax, ca intelege frustrarea romanilor privind vizele, dar includerea in programul Visa Waiver nu este o oferta pentru tarile partenere, ci se bazeaza strict pe respectarea cerintelor legislatiei americane. 

"Inteleg ca poate e o frustrare in randul romanilor si oficialilor de aici, dar e important de amintit ca nu vorbim de un mod de a judeca o tara, nu e o oferta pe care o facem partenerilor cei mai buni. Legislatia are cerinte foarte precise care trebuie indeplinite si in privinta unora dintre acestea, cum ar fi combaterea terorismului si cooperarea pe probleme de securitate Romania a facut progrese importante, dar ceea ce e necesar acum este reducerea acestei rate de refuz si modificarea legislatiei pentru a face criteriile ceva mai accesibile", a afirmat el. 

Butcher a aratat ca rata de refuz a solicitarilor de viza din Romania a scazut constant in ultimii ani pana la 17% in 2012, iar criteriul privind procentul de 3% care trebuie atins in baza legislatiei actuale ar putea fi modificat prin adoptarea de Congres a modificarilor sustinute de Administratia Obama. 

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat in urma cu doua saptamani, la Gandul Live, ca includerea tarii noastre de catre SUA in programul Visa Waiver este o chestiune politica pentru Bucuresti, nefiind un tratament corect fata de o tara partener strategic faptul ca romanii inca stau la usa pentru viza de intrare pe teritoriul SUA.