Indicele pan-European FTSEurofirst 300 a urcat cu 1,8%, la 1.441,51 puncte, la 8,04 GMT, dupa ce a anterior ajunsese la cel mai ridicat nivel din ultima saptamana, in timp ce indicii bursieri din Germania (DAX), Franta (CAC 40) si Marea Britanie (FTSE 100) inregistrau cresteri intre 1,4% si 2,1%.  

Fed a anuntat ca majorarea ratei dobanzii cu un sfert de punct, pana la un interval cuprins intre 0,25 si 0,50%, este doar inceputul unui ciclu treptat de inasprire a politicii monetare, adaugand ca va pune accentul pe monitorizarea inflatiei, care ramane mult sub tinta.  

"In opinia Comitetului de politica monetara al Rezervei Federale (FOMC), conditiile economice vor evolua intr-o maniera care va permite doar o majorare graduala a ratei dobanzii fondurilor federale (principalul instrument de politica monetara al Fed n.r.)", a anuntat Fed.

"In conditiile deciziei remarcabile a Fed si cu doar cateva zile inainte de Craciun, am putea vedea acum traditionalul raliu de sfarsit de an. Dar anul viitor ar putea fi din nou destul de volatil, deoarece pietele vor incepe sa anticipeze cand va fi urmatoare majorare a dobanzii", a apreciat analistul Philippe Gijsels, de la BNP Paribas Fortis Global Markets in Bruxelles.  

Si pietele bursiere asiatice au inchis joi in crestere: indicele Nikkei-225 al Bursei de la Tokyo a urcat cu 1,6%, indicele principal Kospi al Bursei sud-coreene a inregistrat un avans de 0,43% iar indicele Shanghai Composite Index al bursei de la Shanghai a crescut cu 1,81%.  

Miercuri, Bursa de pe Wall Street a inchis in crestere, dupa ce Fed a dat publicitatii noile sale prognoze privind cresterea economica, inflatie si rata somajului in urmatorii doi ani care sunt in mare parte neschimbate cu cele din septembrie, rata somajului fiind asteptata sa scada pana la 4,7% anul viitor, iar economia sa avanseze cu 2,4%.