Saptamana catastrofala pentru pietele mondiale. Bursele asiatice incheie cu scaderi semnificative, Tokyo a cazut cu 5%
Bursele asiatice au inregistrat scaderi semnificative vineri. Bursa japoneza a terminat cu o pierdere de aproape 5%, la finalul unei saptamani catastrofale pentru pietele mondiale, afectate de o combinatie de ingrijorari si indoieli cu privire la pretul petrolului, banci si cresterea economiei mondiale.
Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo afisa vineri o scadere de 4,84%, coborand sub pragul de 15.000 de puncte, cel mai scazut nivel inregistrat dupa octombrie 2014.
In total, bursa japoneza a pierdut 11,1% in ultima saptamana, chiar daca joi nu s-au derulat tranzactii, datorita unei sarbatori nationale.
Dolarul evolueaza in prezent in jurul valorii de 112 yeni, comparativ cu 120 de yeni la finele anului 2015, pe fondul amplificarii speculatiilor cu privire la o eventuala interventie a autoritatilor nipone pe pietele valutare pentru a opri aprecierea yenului.
Bursa de la Hong Kong inregistra la pranz o scadere de 1% dupa ce, anterior, a cazut cu 4%, bursa de la Sydney a pierdut 1,16%, o tendinta similara fiind inregistrata pe pietele din Seul si Wellington.
Pietele din China, Taiwan si Vietnam au ramas inchise si vineri datorita celebrarii Anului Nou Lunar.
Joi, bursele din Europa au inregistrat scaderi pe linie: bursa de la Paris a pierdut 4,05%, Frankfurt - 2,93%, Londra - 2,39%, Milano - 5,63% si Madrid - 4,88%.
Tendinta a fost similara pe Wall Street, unde indicele Dow Jones a pierdut 1,60%, iar Nasdaq 0,39%, in timp ce in America Latina bursa de la Buenos Aires a pierdut 2,96%, iar cea de la Sao Paulo a inregistrat o scadere de 2,56%.
Declaratiile prudente ale presedintelui Fed, Janet Yellen, nu au reusit sa calmeze. Ea a apreciat ca este prematur sa emita o judecata cu privire la impactul turbulentelor de pe pietele financiare asupra economiei.
Potrivit analistilor, pietele financiare sunt afectate de ingrijorarile cu privire la incetinirea economiei chineze, banci si pretul petrolului.
In plus, economistul Saxo Banque, Christopher Dembik, considera ca in prezent sentimentul de panica este auto-intretinut, iar pietele nu mai sunt atente la realitatile economice.
"'Doar o actiune a bancilor centrale ar putea calma lucrurile, insa acestea dispun din ce in ce de mai putine instrumente care sa-i surprinda pe investitori", considera Dembik.