Bundesbank: Statele aproape de faliment ar trebui sa foloseasca averea propriilor cetateni pentru a evita colapsul
Statele aflate aproape de faliment ar trebui sa foloseasca averea propriilor cetateni pentru a evita colapsul, aplicand o taxa exceptionala pe capital, inainte de a cere ajutorul altor tari, potrivit unui raport al bancii centrale din Germania, Bundesbank.
In ultimii ani, cinci state din zona euo au fost salvate de la colaps financiar prin programe de imprumuturi de la statele zonei euro si FMI.
"O taxa pe capital corespunde principiului responsabilitatii nationale, potrivit caruia contribuabilii sunt responsabili de obligatiile guvernelor lor inainte de a fi necesara solidaritatea altor state", se arata intr-un raport lunar al Bundesbank, citat de cotidianul New York Times, scrie Mediafax.
Introducerea unei astfel de taxe pentru populatie si companii prezinta riscuri semnificative, iar implementarea nu ar fi usoara, a avertizat Bundesbank, adaugand ca ar trebui utilizata doar in situatii exceptionale, de exemplu pentru a evita falimentul statului.
FMI a discutat aceasta optiune intr-un raport in octombrie si a afirmat ca pentru a readuce indatorarea a 15 state din zona euro la nivelul din 2007 ar fi necesara o taxa de circa 10% pe activele nete ale gospodariilor.
Statele zonei euro si FMI au aprobat pentru Grecia doua pachete de imprumuturi incepand din 2010, in valoare totala de 240 de miliarde de euro. Statuil elen nu a primit inca toate fondurile din al doilea pachet de imprumuturi, de 130 de miliarde de euro.
Bundesbank a notat, insa, ca nu sustine implementarea unei taxe pe avere in Germania, intrucat ar afecta cresterea economica.
Reformele recente si ajustarile din tarile cu probleme financiare din zona euro - Irlanda, Grecia, Spania, Italia, Cipru si Portugalia - au imbunatatit conditiile pentru crestere sustenabila, se arata in raport, insa banca centrala germana ramane ingrijorata in privinta ratelor ridicate de indatorare inregistrate in tarile respective.
Pe acelasi subiect: