Bundesbank: Investitiile in bitcoin sunt extrem de riscante. Ingrijorarea, tot mai mare in randul autoritatilor de reglementare din intreaga lume
Banca centrala a Germaniei, Bundesbank, s-a alaturat avertismentelor facute de alte banci centrale mari in privinta riscurilor investitiilor in bitcoin, in contextul ingrijorarii tot mai mari a autoritatilor de reglementare din intreaga lume, legata de popularitatea in crestere a monedei virtuale.
Bitcoin este o moneda extrem de speculativa din cauza volatilitatii ridicate si a felului in care a fost conceputa, a avertizat Carl-Ludwig Thiele, membru in board-ul bancii centrale, relateaza Financial Times, citat de Mediafax.
"Nu exista nicio garantie din partea statelor pentru bitcoin, iar investitorii si-ar putea pierde toti banii. Bundesbank avertizeaza cu tarie in privinta acestor riscuri", a spus Thiele, intr-un articol aparut in Handelsblatt.
El a adaugat ca reprezentantii bancilor centrale si ai autoritatilor de reglementare din Europa discuta tot mai mult despre fenomenul bitcoin, cu toate ca eforturile lor s-au rezumat deocamdata la avertizarea oamenilor.
Un purtator de cuvant al Bundesbank a declarat ca institutia impartaseste punctul de vedere exprimat de Thiele, care corespunde cu avertismentele recente ale Bancii Centrale Europene.
Popularitatea bitcoin, o moneda virtuala care poate fi tranzactionata online pe portaluri specializate si care nu este controlata de vreo autoritate, a crescut in ultimul an, fapt care a atras un numar de investitori mari. Autoritatile de reglementare sunt ingrijorate insa ca moneda ar putea fi folosita la spalarea de bani si alte activitati ilegale.
Luna trecuta, China a interzis portalurilor de tranzactionare a bitcoin din tara sa mai efectueze schimburi. Banca Chinei a interzis totodata bancilor sa efectueze tranzactii cu bitcoin, care nu are statut legal de moneda.
Banca centrala din Malaezia a avertizat la randul ei in legatura cu riscurile asociate bitcoin, in timp ce banca centrala a Frantei a prevenit, in decembrie, cetatenii, ca nu au nicio garantie ca moneda poate fi schimbata in bani reali.
In schimb, tot mai multi retaileri accepta plata in bitcoin.
Potrivit Autoritatii Bancare Europene, consumatorii nu sunt protejati de legislatia europeana atunci cand folosesc monede virtuale pentru tranzactii comerciale.
Valoarea monedei virtuale a crescut in noiembrie, dupa ce presedintele Rezervei Federale (Fed), Ben Bernanke, a spus ca monedele virtuale precum bitcoin sunt riscante, dar exista si domenii unde ar putea avea un viitor.
Bitcoin este tranzactionata marti la 1.075 dolari pe unitate, pe platforma Mt.Gox. Cotatia bitcoin a inregistrat fluctuatii mari de cand a atins in noiembrie un maxim de 1.242 dolari pe unitate, coborand in doar cateva zile la 600 de dolari pe unitate.