Bundesbank avertizează că cea mai mare economie a Europei ar putea suferi un ”regres important”, dacă restricțiile antiepidemice vor fi prelungite
Germania
Bundesbank a apreciat că economia ţării reuşeşte să rămână pe linia de plutire sau ar putea suferi "un regres important", dacă sunt din nou extinse restricţiile impuse pentru stoparea pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters.
Cancelarul Angela Merkel şi premierii landurilor germane au convenit prelungirea restricţiilor antiepidemice şi înăsprirea unora dintre ele, cum este cea care priveşte reuniunile private, limitate pentru fiecare spaţiu locativ la o singură persoană din afara acestuia.
Rămân închise instituţiile de învăţâmânt, cu unele excepţii, magazinele neesenţiale, restaurantele şi sunt suspendate activităţile culturale şi recreative. Marţi, Angela Merkel a convocat o întâlnire cu liderii regionali, pentru a discuta pe tema înăspririi restricţiilor.
Economia germană ar trebui să fie capabilă să nu dea înapoi în contextul actualelor restricţii, dar tendinţa s-ar putea modifica dacă măsurile sunt extinse sau înăsprite, a avertizat Bundesbank.
"Dacă nu se reduce semnificativ numărul infecţiilor şi actualele restricţii asupra activităţii economice persistă, sau chiar sunt înăsprite, economia ar putea suferi un regres important", se arată în raportul lunar publicat luni de Banca Centrală a Germaniei.
"Probabil că PIB-ul a stagnat, dar nu s-a contractat în ultimele trei luni din 2020, deoarece redresarea industriei şi a sectorului construcţiilor au atenuat declinul din retail şi din industria ospitalităţii. Aceste semnale încurajatoare privind rezilienţa economiei germane ne dau speranţe că restricţiile asupra activităţii economice nu ar trebui să amâne excesiv redresarea", apreciază Bundesbank, potrivit Agerpres.
Instituţia citează recentul acord privind Brexitul ca un indiciu pozitiv pentru comerţ.
Pe acelasi subiect: