Bulgaria a imprumutat 1,5 mld. euro prin vanzarea de euroobligatiuni, la o dobanda semnificativ mai mica decat Romania
Bulgaria a imprumutat aproape 1,5 miliarde de euro prin vanzarea de euroobligatiuni pe 10 ani la un randament de 3,055%, semnificativ mai redus decat a reusit Romania sa obtina in luna aprilie, cand a atras 1,25 miliarde euro prin euroobligatiuni cu maturitate de 10 ani si randament de 3,701%.
Emisiunea de euroobligatiuni a Bulgariei a atras oferte de 4 miliarde de euro, in pofida incertitudinilor politice si financiare care afecteaza in ultima perioada tara, scrie cotidianul britanic Financial Times, preluat de Mediafax.
Interesul puternic pentru prima vanzare de eurobonduri a Bulgariei din ultimii doi ani, si cea mai mare de pana acum, a fost sustinut de indatorarea scazuta a guvernului de la Sofia si de deficitul bugetar redus, a declarat Philip Brown, seful diviziei pentru piata de datorie suverana la Citi, una dintre bancile care au organizat emisiunea.
Bulgaria, care va organiza alegeri parlamentare anticipate in septembrie, a fost retrogradata in luna iunie de agentia de rating Standard&Poor's la o treapta deasupra categoriei nerecomandata pentru investitii, nivel la care este evaluata si Romania.
In plus, activitatile bancii bulgare KTB au fost suspendate, iar institutia a solicitat si a fost plasata sub supravegherea speciala a Bancii Nationale a Bulgariei (BNB), in urma unui scandal in jurul viceguvernatorului bancii centrale, Tvetan Gounev.
Romania a emis in aprilie obligatiuni in euro pe piata externa la cel mai scazuta dobanda obtinuta vreodata, a anuntat la momentul respectiv Ministerul Finantelor Publice.
Bulgaria a avut anul trecut un deficit bugetar de 1,5% si o indatorare de 18,9% din PIB.
Pe acelasi subiect: