"Ne aflam in fata unui masacru industrial. Sunt in favoarea unei abordari eco, dar nu este cazul sa ne transformam in sfinti. Avem nevoie de o noua politica energetica. Trebuie sa incetam sa mai fim ipocriti, pentru ca nu putem sacrifica industria Europei de dragul unor teluri climatice nerealiste, care nu sunt impuse la nivel mondial", a declarat pentru The Daily Telegraph Antonio Tajani, comisarul european din Industrie.  

Antonio Tajani avertizeaza astfel ca preocuparea europenilor pentru sursele regenerabile alternative de energie imping costurile la niveluri fara precedent, intr-o perioada in care revolutia gazelor de sist din America, spre exemplu, a facut ca pretul la gazul natural sa fie redus cu pana la 80%.  

"Pierderea competitivitatii este inspaimantatoare. Cand oamenii se gandesc daca sa investeasca in Europa sau in SUA iau cel mai mult in calcul costurile cu energia", explica Paulo Savona, seful Fondului interbancar din Italia.  

Un raport al Consiliului Chimic din America arata ca gazul de sist le-a adus "un avantaj competitiv puternic si sustinut" pe piata chimicalelor, a plasticelor si a altor industrii conexe. Consultantii din domeniu se asteapta ca exporturile de chimicale ale SUA sa se dubleze pana in 2020, in timp ce acelea din Europa au toate sansele sa scada cu o treime.

Potrivit celor de la IHS , productia americanilor se va imbogati cu 250 miliarde de dolari in urmatorii sase ani, doar datorita gazului de sist.  

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, ridica si el un semnal de alarma, spunand ca taierea costurilor la energie trebuie sa fie o prioritate de top a Uniunii Europene.  

"Comparativ cu SUA, care este concurenta, industria europeana plateste astazi de doua ori mai mult pentru electricitate si de patru ori mai mult pentru gaz. Companiile noastre nu primesc laude pentru ca ar fi mai eficiente", a spus Rompuy.  

Criza energetica din Europa a inlocuit acum problemele de indatorare ale continentului, ocupand prima pozitie pe agenda cu lucruri de rezolvat.

Comisia Europeana este asteptata sa aduca noi raporturi asupra situatiei, in octombrie. Exista insa problemele de mediu care impiedica o abordare prea directa. Noua legislatie ar putea, teoretic, sa opreasca exploatarile din Marea Britanie si Polonia.  

"Personal, ma declar in favoarea (n.r.: extragerii) gazului de sist in Europa, pentru ca trebuie sa facem mai multe eforturi sa ajutam industria", a mai spus Tajani.  Acesta a adaugat ca la prelungirea crizei contribuie si politica monetara stricta a Bancii Centrale Europene, care nu a reusit sa rezolve problema creditelor pentru micile firme din Italia, Spania si alte tari de la periferia zonei euro.  

"Euro este prea puternic, ceea ce face dificil ca firmele noastre sa concureze cu cele din China. Avem nevoie de o banca centrala adevarata, cum e FED-ul american sau Banca Angliei, dornica sa promoveze cresterea", a spus Tajani, intr-o evaluare critica a situatiei.  

"BCE ar trebui sa acorde imprumuturi firmelor mici, asa cum face Banca Angliei. Noua ne este imposibil sa reducem somajul sau datoria publica, fara o politica industriala puternica, menita sa revigoreze afacerile mici", a mai subliniat acesta.